Het is 14 juli 2023 als er een melding binnenkomt bij de politie over een steekpartij in De Bakkerij. In het kerkelijke centrum, gevestigd aan de Oude Rijn in Leiden, zitten verschillende maatschappelijk organisaties, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland. De man die naar 112 belt, woont naast De Bakkerij en heeft vanuit zijn raam zicht op de ontvangsthal. De man legt uit dat er bij de balie iemand ligt die hevig bloed en in het pand zou iemand rondlopen met een mes. Als de politie ter plaatse komt blijkt de medewerker van de balie te zijn overleden. Twee andere medewerkers zijn ernstig gewond en worden met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. De verdachte met het mes is gevlucht.
Camerabeelden
De politie start meteen met een grootschalig onderzoek en vraagt alle camerabeelden op in de binnenstad van Leiden. Op de beelden is een man met een opvallend loopje te zien, die kort na de steekpartij het pand verlaat. De beelden worden binnen de politie verspreid en op 17 juli, drie dagen na de steekpartij, wordt de man herkend door agenten op straat.
DNA
De politie doorzoekt zijn woning en neemt een paar schoenen en een jas in beslag. De kleding komt overeen met de kleding van de man op de camerabeelden. Ook wordt er op de zolen van de schoenen bloedsporen aangetroffen. Het bloed blijkt van twee slachtoffers uit het centrum te zijn. De bril van verdachte wordt onderzocht en ook daar zit bloed op. Tot slot wordt er op de plaats delict een kapotte armband aangetroffen met DNA van de verdachte. De man ontkent echter iets met de steekpartij te maken te hebben. Als hij wordt geconfronteerd met de camerabeelden zegt hij: “Hij lijkt inderdaad sprekend op mij, met dezelfde kleren. Het moet een robot zijn die mij nadoet.”
Voorbedachte rade
Volgens het Openbaar Ministerie is de man op de beelden toch echt de verdachte en is hij doelbewust naar de bakkerij gegaan met een mes. De politie vond in zijn woning een set messen, waarvan er een ontbrak. Volgens de officier is hij slechts twee minuten in het pand geweest en is hij toen ook doelgericht te werk gegaan. “Het kostte verdachte precies 15 minuten om de plaats van bestemming te bereiken: De Bakkerij. Dat zijn 15 minuten om na te denken over wat je bij De Bakkerij gaat doen. 15 minuten om na te denken waarom je het mes bij je hebt en wat je daarmee voor schade kunt aanrichten. 15 minuten voor rustig en kalm beraad”, aldus de officier van justitie.
Psychische problematiek
Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de verdachte schizofrenie heeft en ten tijde van de tenlastegelegde feiten waarschijnlijk psychotisch was. Volgens het OM is er dan ook sprake van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Dat betekent dat verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn handelen, maar wel in beperkte mate.
Het OM eist dan ook TBS met dwangverpleging en een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar.