ZOETERMEER - Vandaag stond vuurwerkhandelaar ‘mr. Brutus’ voor de rechter in Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) biedt mr. Brutus zwaar illegaal vuurwerk aan in vier openbare Telegramgroepen die samen meer dan 25.000 leden tellen. Daarnaast heeft hij een eigen besloten Telegramgroep met zo’n 40 à 50 vaste klanten.
Het OM verwijt mr. Brutus de handel in en het voorhanden hebben van professioneel vuurwerk evenals gaspistolen met bijbehorende munitie en patroonmagazijnen. Het onderzoek naar mr. Brutus startte na een pseudokoop. De eerste maanden van dit jaar is verdachte meermalen naar Duitsland gereden om nieuwe voorraad professioneel vuurwerk te halen. Bij de laatste reis naar Duitsland werd hij op de terugweg in een gehuurde bestelbus aangehouden. Naast ruim 1.000 kg professioneel vuurwerk, werd in een tas in de bestuurderscabine tevens een gaspistool met munitie aangetroffen. De partij vuurwerk in de bestelbus bleek te bestaan uit een zeer grote hoeveelheid enorm zwaar knalvuurwerk, shells en flowerbeds.
Grotendeels massa explosief vuurwerk. De dozen met vuurwerk bleken los in het voertuig te liggen waardoor ze door het voertuig heen konden schuiven en zwaar knalvuurwerk en grote shells lagen ook nog eens los in die dozen waardoor ook het vuurwerk in de doos heen en weer kon schuiven.
Enorme hoeveelheid vuurwerk, gaspistolen, munitie en patroonhouders
Op diezelfde dag vond een doorzoeking plaats in de woning van verdachte en daarbij behorende schuur in Zoetermeer. Ook daar werd nog eens meer dan 700 kilogram professioneel vuurwerk aangetroffen waaronder ook weer een zeer grote hoeveelheid zeer zwaar knalvuurwerk alsmede shells, flowerbeds en vuurpijlen. Het vuurwerk lag verstopt in een verborgen ruimte achter een kast op de zolder en lag opgeborgen in de schuur. De elektriciteit op zolder was gevaarlijk aangelegd en daarop was in de directe nabijheid van het vuurwerk een droger aangesloten. Ook in de schuur was de opslag extreem gevaarlijk. Daar stonden naast het vuurwerk twee motoren gestald waarvan de accu door middel van een druppellader werd gevoed. In de schuur werd bovendien geknutseld en bewerkt vuurwerk aangetroffen waardoor de Explosieve Opruimingsdienst, EODD, ter plaatse moest komen en enkele woningen in de omgeving moesten worden ontruimd. Dit geknutselde en bewerkte vuurwerk is, vanwege de gevaarzetting, door de EODD direct afgevoerd en vernietigd. Naast de enorme hoeveelheid vuurwerk, worden in de woning ook 12 gaspistolen aangetroffen met bijbehorende munitie en patroonhouders.
Ernst van de feiten
Mr. Brutus heeft enorme hoeveelheden extreem gevaarlijk vuurwerk voorhanden gehad en verhandeld. Het betreft massa explosief vuurwerk dat bovendien onder zeer gevaarlijke omstandigheden werd opgeslagen in een dichtbebouwde woonwijk, dichtbij een school. Met de opslag van deze grote hoeveelheid van dit vuurwerk én geknutseld vuurwerk, in combinatie met de provisorisch aangelegde elektra in de woning was het wachten op het moment dat dit fout zou gaan, met alle rampzalige gevolgen van dien. Zo ver is het gelukkig niet gekomen. Ook het transport van de ruim 1000 kilo van dit vuurwerk in de bestelbus vond onder gevaarlijke omstandigheden plaats. De dozen waren niet goed gestuwd en ook het vuurwerk in de dozen lag los. Hierdoor bestond het gevaar dat het vuurwerk in de dozen door wrijving tegen elkaar tot ontbranding kon komen met een massa explosie tot gevolg.
Zwaar knalvuurwerk wordt bovendien steeds vaker voor andere doeleinden dan ter vermaak gebruikt. Het wordt steeds vaker gebruikt bij aanslagen en openbare ordeverstoringen. Het is, door de grote hoeveelheid lading, te vergelijken met een explosief.
Strafeis
Mr. Brutus heeft de veiligheid van anderen, door de opslag van en de handel in dit vuurwerk, zeer ernstig in gevaar gebracht, enkel en alleen voor eigen financieel gewin. Wanneer op deze manier met de veiligheid van anderen wordt gespeeld, is een forse gevangenisstraf volgens de officier de enige passende sanctie.
Een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar is hier volgens de officier dan ook op zijn plaats.
De rechtbank doet op 28 oktober uitspraak.