Bijna een jaar geleden, op 17 februari 2024, ging het helemaal mis bij zalencentrum Opera in Den Haag. In het zalencentrum vond een besloten bijeenkomst plaats die was georganiseerd door de Federatie Eritrese Gemeenschappen. Een grote groep tegenstanders van deze bijeenkomst wilde niet dat deze bijeenkomst zou plaatsvinden en trok naar de Fruitweg in Den Haag. Ze probeerde met geweld het zalencentrum binnen te dringen, richtte vernielingen aan, bekogelde de politie met stenen en stak verschillende politievoertuigen en een touringcar in brand.
Aangifte
Tientallen politieambtenaren deden aangifte, net als 2 journalisten die werden bedreigd en door stenen werden geraakt, een medewerker van de brandweer die tijdens het blussen een steen op zijn helm gegooid kreeg en daarnaast tientallen andere mensen die schade hadden geleden, als gevolg van de brandstichtingen en de vernielingen die de relschoppers hadden aangericht. In totaal hebben 87 slachtoffers een vordering tot schadevergoeding ingediend.
Escalatie
De geweldshandelingen van de verdachten vonden plaats nadat de ME door middel van charges richting de Parallelweg had geprobeerd de relschoppers uit elkaar en weg te drijven. Maar alle verdachten zijn na die eerste charges van de ME weer terug gekeerd naar de Fruitweg en hebben daar in de omgeving van het zalencentrum geweldplegingen verricht.
“Door hun geweldplegingen hebben de verdachten naar mijn oordeel allemaal bijgedragen aan de verdere ontremming en escalatie van het geweld, met dus ook brandstichtingen van voertuigen tot gevolg”, aldus de officier van justitie. Volgens het OM kan dan ook bij alle verdachten de brandstichtingen van voertuigen als openlijk geweld bewezen worden verklaard.
Eis
Tegen de vier mannen die meerdere stenen gooiden naar de politie eist het OM 7 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk.
De drie verdachten die naast het stenen gooien ook vernielingen hebben aangericht of voorwerpen op de weg hebben gegooid horen 10 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.
Tegen een 22-jarige man die verdacht wordt van openlijke geweldpleging en bedreiging van een persfotograaf eiste het OM 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij zou met een stok de fotograaf hebben bedreigd.
Een 26-jarige man die naast openlijke geweldpleging ook verdacht wordt van het in brandsteken van een politiebus die tegen de gevel van het zalencentrum stond geparkeerd en die meerdere stenen naar de ME gooide, hoorde 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.
Maandag en dinsdag volgen de pleidooien van de advocaten.
De zaak tegen een 25-jarige man die ervan verdacht wordt een touringcar in brand te hebben gestoken is uitgesteld.
Eerdere veroordelingen
Tot op heden, met de verdachten die vandaag terecht stonden, zijn er 35 personen vervolgd voor deze ongeregeldheden. In juli, september en november legde de rechtbank aan de andere verdachten maandenlange gevangenisstraffen op.