DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft een 65-jarige man veroordeeld voor het gooien van een champagnefles tegen het hoofd van een agent van de Mobiele Eenheid (ME). Dat gebeurde tijdens de vorige jaarwisseling, op 1 januari 2023 in Den Haag. De agent raakte daarbij gewond aan zijn gezicht. De verdachte krijgt een celstraf opgelegd van 12 maanden.


Oud en Nieuw

De ME moest tijdens de jaarwisseling uitrukken omdat de buurt waar de verdachte zich op dat moment bevond door vreugdevuren een waar slagveld was geworden. Ondanks die hevige situatie is de verdachte eerst demonstratief tegenover de agenten gaan staan. Vervolgens heeft hij vanuit een verdekte positie ten opzichte van de agent met kracht een zware champagnefles tegen diens hoofd gegooid. Dit kwam voor de agent volstrekt onverwacht en hij raakte gewond aan zijn gezicht.

Twee politieagenten herkenden de verdachte na bestudering van de camerabeelden van de gebeurtenis. Zij hadden de verdachte in verband met eerdere aanhoudingen langere tijd gesproken. De verdachte werd in april 2023 in zijn woning aangehouden. Hij ontkent de persoon te zijn die met de champagnefles heeft gegooid.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat het de verdachte is geweest die de champagnefles naar de agent heeft gegooid. De rechtbank vindt de herkenningen van de twee agenten voldoende specifiek en betrouwbaar. Deze herkenningen worden bovendien ondersteund door andere bewijsmiddelen. Zo komt de jas die bij de aanhouding van de verdachte is aangetroffen overeen met de jas die de dader op de beelden draagt. Ook heeft een vriend van de verdachte hem op de beelden herkend.

Dat de verdachte de agent zwaar heeft mishandeld, rekent de rechtbank hem zwaar aan. Juist tijdens oud en nieuw is er sprake van veel overlast en geweld tegen hulpverleners, met onveilige gevoelens in de maatschappij als gevolg.

De agent heeft veel last van het incident en het ontstane litteken, bleek uit zijn aangrijpende slachtofferverklaring. Hij wordt daardoor nog dagelijks aan het zinloze geweld herinnerd. De agent heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als politieagent door de angst nogmaals op de zwakke plek van het litteken te worden geraakt.

Hoogte celstraf

Het uitgangspunt voor strafrechters in Nederland voor zware mishandeling met behulp van een wapen dat geen vuurwapen is, is een celstraf van 7 maanden. De rechtbank ziet de zware glazen champagnefles in dit geval als wapen. Dat het feit is begaan tegen een agent in functie tijdens de jaarwisseling, werkt strafverzwarend. Ook heeft de rechtbank gekeken naar wat in vergelijkbare zaken door rechters is opgelegd. De rechtbank komt daarom tot een veel lagere straf dan door het Openbaar Ministerie was geëist en vindt een gevangenisstraf van 12 maanden passend en geboden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 36 maanden celstraf geëist. Daarnaast moet de verdachte de agent een schadevergoeding betalen van bijna 4.000 euro.