DEN HAAG - Tussen al het vuurwerk klonken op oudejaarsdag 2023 twee zware explosies in Den Haag. Eerst ging en bom af op een 'verkeerd' adres, later alsnog op de plek die de bommenleggers wilden. Want het moest en zou gebeuren. "Ik maak alles plat in jouw straat," dreigde de opdrachtgever. Vier mannen stonden maandag voor de rechter.

Het is op een paar uur na een jaar geleden dat om 3.20 uur het eerste explosief afging in de Wolmaranstraat. Een vergissing, zo blijkt later. De ingehuurde bommenleggers hadden het verkeerde adres te pakken. Later op de dag, rond 19.30 uur, voerden ze in de Kempstraat hun opdracht alsnog uit. Zelfde huisnummer, maar een straat verder.

Een anonieme melding zette de politie op het spoor van een ruzie over drugs. De 32-jarige opdrachtgever zat sinds eind november in de cel voor een andere zaak, maar op zijn telefoon werden nog oude gesprekken teruggevonden waarin hij de bewoner van de Kempstraat bedreigde. "Kerst en oud en nieuw haal je niet." "Ik maak alles plat in jouw straat." Uit de berichten blijkt dat het slachtoffer volgens verdachte heeft "gestolen van de verkeerde persoon" en daarvoor "gaat betalen".

Gepland vanuit de gevangenis

Het plan wordt gesmeed in de gevangenis, samen met een 20-jarige medegedetineerde. Ze leggen contact met een 25-jarige vriend buiten, die de zaken moet gaan regelen. Eerst via een gesprek tijdens het bezoekuur, later telefonisch. Gesprekken in de gevangenis worden opgenomen en daaruit blijkt dat ze in versluierde taal over de aanslag praatten: ze zochten geen uitvoerders voor een aanslag, maar wilden een "chickie regelen" voor een etentje.

De man buiten wordt in contact gebracht met een 19-jarige medeverdachte die de bom en uitvoerders kon leveren. En op de dag zelf is nog intensief contact nadat het de eerste keer is mis gegaan. Het moet nog een keer gebeuren, maar dan op het goede adres. De 19-jarige verzekert hen: ze gaan het regelen, ze gaan hem echt vermoorden.

Doelgericht

Uit alles blijkt dat de verdachten meedogenloos en doelgericht te werk zijn gegaan. Ze stuurden vanaf het begin op zware materiële en lichamelijke schade, "belangrijk is dat er mensen gehandicapt gaan lopen". Dat niemand gewond is geraakt, mag een wonder heten. De materiële schade was aanzienlijk.

Het Openbaar Ministerie ziet de 32-jarige verdachte als hoofdopdrachtgever. De andere drie zijn 'onder-aannemers', die hebben gezorgd dat het plan voor hem werd uitgevoerd. Een minderjarige jongen uit Rotterdam werd geronseld om de bommen te plaatsen, samen met een onbekend gebleven man. De jongen zal in Rotterdam voor de kinderrechter worden gebracht.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de hoofdopdrachtgever 8 jaar gevangenisstraf. Tegen de andere drie opdrachtgevers 7 jaar cel. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.