“Ik ben achter de man aan gerend. Ik riep: “Mijn tas, mijn tas!". Vervolgens ben ik door die man aangereden. Ik vergeet het gezicht van de man nooit meer”, het zijn de woorden van het slachtoffer. Op 16 augustus doet ze aangifte bij de politie. Het is de start van een strafrechtelijk onderzoek. Nog dezelfde avond wordt de verdachte aangehouden
Camerabeelden
Al vrij snel wordt duidelijk dat de diefstal en de aanrijding op een bewakingscamera is vastgelegd. Op de beelden is te zien hoe de verdachte naar het slachtoffer loopt en met een ferme ruk haar tas uit haar handen trekt. Vervolgens rent hij weg en springt in de auto, die hij de nacht ervoor heeft gestolen. De bejaarde vrouw rent achter de man aan en gaat voor de auto staan, waarop de verdachte gas geeft en met de auto tegen haar aan en over haar heen rijdt.
Voorwaardelijk opzet
Volgens het OM is er sprake van voorwaardelijke opzet omdat de verdachte zich willens en wetens heeft blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer kwam te overlijden.
“Verdachte besloot op dát moment om het tasje niet terug te geven maar te vluchten. Niet te stoppen, maar gas te geven”, aldus de officier van justitie. “Omdat hij geld nodig had. Omdat hij niet gepakt wilde worden. Hij wist dat hij zojuist een kwetsbare bejaarde had beroofd, de vrouw liep notabene met een rollator. Desondanks gaf hij gas, wetende dat zij voor zijn auto stond.”
Knik in de levenslijn
Een van de belangrijkste vragen in deze strafzaak, is de vraag of de dood van Ans het gevolg is geweest van de aanrijding. Het slachtoffer leed aan een ernstige vorm van COPD en is als gevolg van een longaanval overleden, maar dit gebeurde vijf maanden na de aanrijding. De officier van justitie gaat er van uit dat is het de aanrijding is geweest die het slachtoffer fataal is geworden.
De forensisch arts concludeert dat na de aanrijding een duidelijke "knik in de levenslijn" van het slachtoffer was waar te nemen. Het risico op overlijden werd groter door de gevolgen van de aanrijding, al is niet vast te stellen in welke mate de aanrijding heeft bijgedragen.
“Wat ik belangrijk vind om te benadrukken is dat verdachte wel degene is die bewust een oude en bejaarde dame uitkiest om te beroven! En het is een feit van algemene bekendheid dat ouderen kwetsbaar zijn. Daarmee neem je een serieus risico en dat risico komt voor rekening van verdachte.”
Eis
Volgens deskundigen zou er bij de verdachte ook sprake zijn van een autismespectrumstoornis, een stoornis in het gebruik van cocaïne en ernstig antisociaal gedrag. Ter bescherming van de maatschappij en het voorkomen van herhaling, is het naar oordeel van het Openbaar Ministerie noodzakelijk dat de verdachte behandeld wordt.
Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van 11 jaar en de ongemaximeerde maatregel TBS met dwangverpleging.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak