ZOETERMEER - De jeugdstrafkamer van de rechtbank Den Haag heeft vandaag 2 verdachten veroordeeld voor de poging tot moord op een 17-jarige jongen op 31 mei 2022. Het slachtoffer is op klaarlichte dag door de verdachten opgewacht op het parkeerterrein bij een school in Zoetermeer. Tijdens de confrontatie hebben de verdachten het slachtoffer neergeschoten terwijl hij bij zijn moeder in de auto zat. Het slachtoffer is zwaar gewond geraakt maar heeft de aanval overleefd. Zijn moeder heeft hem direct naar het ziekenhuis gebracht. Door onmiddellijk medisch ingrijpen is zijn leven gered. Het slachtoffer heeft hagelschotwonden opgelopen in zijn gezicht, mond, hals en schouder.


Motief

De rechtbank gaat ervan uit dat de achtergrond van de confrontatie ligt in een langer lopend conflict tussen rivaliserende jongeren naar aanleiding van een dodelijke steekpartij in mei 2021 in Den Haag.

Opzet

De rechtbank heeft geoordeeld dat de 2 verdachten een vooropgezet plan hadden om het slachtoffer aan te vallen. Enkele uren voor de aanval is een voorverkenning geweest en de verdachten zijn daarna samen – bewapend – naar Zoetermeer afgereisd voor de confrontatie met het slachtoffer. De rechtbank vindt daarom bewezen dat sprake is van een poging tot moord. Ook vindt de rechtbank bewezen dat de verdachten opzet hebben gehad op de dood, op zijn minst in voorwaardelijke zin. De verdachten hebben zo nauw met elkaar samengewerkt dat zij beiden verantwoordelijk worden gehouden voor het neerschieten van het slachtoffer.

​Jeugddetentie en PIJ-maatregel

De verdachten zijn allebei veroordeeld tot een jeugddetentie, waarbij voor de 18-jarige verdachte ook het jeugdstrafrecht is toegepast. Aan hem is een jeugddetentie voor de maximale duur van bijna 11 maanden opgelegd. Deze straf is korter omdat hij in juli 2022 nog veroordeeld is in een andere zaak. Daarbij is ook een forse jeugddetentie opgelegd. De totaal opgelegde jeugddetentie in deze zaken mag de wettelijke maximale duur van twee jaar niet overschrijden. De rechtbank heeft een deel van de jeugddetentie voorwaardelijk opgelegd met bijzondere voorwaarden, waaronder jeugdreclasseringstoezicht en het dragen van een enkelband.

De destijds 17-jarige schutter is vanwege een bij hem vastgestelde stoornis verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Aan hem is naast 14 maanden jeugddetentie ook een PIJ-maatregel opgelegd, omdat langdurige gesloten behandeling met een hoog beveiligingsniveau nodig is om herhaling te voorkomen.


Toenemend wapenbezit onder jongeren

Deze zaak is wederom een schokkend en triest voorbeeld van het alsmaar toenemende wapenbezit onder jongeren en de steek- en schietincidenten als gevolg hiervan. Ook in deze zaak hadden de verdachten potentieel dodelijke wapens bij zich en hebben die gebruikt, ogenschijnlijk met het grootste gemak en zonder enige voor de rechtbank begrijpelijke aanleiding. De schietpartij heeft naast de angst, pijn en grote paniek voor alle direct betrokkenen gezorgd voor veel onrust en gevoelens van onveiligheid, in Zoetermeer en in de maatschappij als geheel.