De groep was een samenstelling van verschillende protest- en Defendgroepen uit het land. Uit de oproepen die ze elkaar hadden doorgestuurd bleek al dat het die middag hommeles moest worden in Transvaal in Den Haag. "De strijders slaan terug", "een historische Halloween", "we gaan spoken" en het zou "zeker niet wéér een marsje" zijn.
Op het moment dat de politie aankomt bij het Paul Krugerplein rent een deel van de groep er meteen op af en gaat in gevechtshouding klaar staan: benen wijd en stevig op de grond, vuisten voor zich gebald. Er wordt met zwaar vuurwerk gegooid en wanneer de politie ingrijpt wordt er geschopt, geslagen en fors geweld gebruikt. Ook bij een tweede confrontatie op het Jourbertplantsoen gaat het weer los.
Nog nooit meegemaakt
De groep was voorbereid. Later zal blijken dat veel van de aangehouden verdachten beschermende kleding droegen: een toque om hun geslacht te beschermen, een bitje in de mond, scheenbeschermers en andere hulpstukken, en handschoenen met harde knokkels om extra hard uit te kunnen halen. Uit de berichten die zijn verstuurd blijkt dat ze allemaal zwarte kleding en gezichtsbedekking moesten meenemen en dragen - en dat was dus ook zo.
"Het geweld tegen de politie is echt heel heftig geweest," zei de officier van justitie op zitting. "Verschillende agenten verklaren dat ze al lang bij de ME zaten, maar zoiets nog nooit hadden meegemaakt. Ze hebben echt gevreesd of ze die avond nog wel zouden thuiskomen bij hun vrouw of kinderen."
Maandag uitspraak
Vier verdachten stonden donderdag voor de rechter, vier op vrijdag. Tegen twee van hen was er volgens het Openbaar Ministerie uiteindelijk te weinig bewijs, er werd vrijspraak geëist en ook meteen toegekend. Tegen de andere verdachten eiste het Openbaar Ministerie 6 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk.
In de zaken van vrijdag wordt aan het eind van de middag door de rechter uitspraak gedaan. De andere uitspraken staan gepland voor maandag.
Aangifte tegen agent
Tegen een van de betrokken agenten werd aangifte gedaan omdat hij bij de aanhouding van een verdachte disproportioneel geweld zou hebben gebruikt. Die aangifte werd eerder door het Openbaar Ministerie geseponeerd.