DEN HAAG - De rechtbank Den haag heeft vandaag lange gevangenisstraffen opgelegd aan negen verdachten voor het medeplegen van de uitvoer van cocaïne naar Engeland en het deelnemen aan een criminele organisatie. Een van de leiders van de organisatie moet negen jaar de gevangenis in. Aan een andere leider wordt acht jaar opgelegd. De overige mannen krijgen straffen van twee jaar tot acht jaar opgelegd. Een aantal van de verdachten mocht de behandeling van hun zaak in vrijheid afwachten. Omdat de verdachten nu worden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor ernstige feiten in georganiseerd verband, moet daar van de rechtbank een einde aan komen.

Versleutelde berichten

De mannen gebruikten speciale telefoons van EncroChat en een van de mannen ook van Sky ECC waarmee ze versleutelde chatberichten konden versturen. Die berichten maakten duidelijk dat zij heel vaak met elkaar en met anderen spraken over harddrugs en geld. Verder kon uit die berichten het bestaan van een cocaïnetransportlijn naar Engeland worden afgeleid. In het bijzonder gingen de berichten over blokken cocaïne die verstopt in pallets met tonercassettes naar Engeland werden vervoerd. Ook werden foto's van blokken cocaïne en van grote stapels bankbiljetten naar elkaar verzonden. Deze berichten gaven de rechtbank een goed beeld van het aandeel van elk van de mannen in de criminele organisatie: zo zorgden er een paar voor het aannemen en het inpakken van de drugs, was een ander verantwoordelijk voor het daadwerkelijk verzenden van de pallets en had een de rol van geldkoerier. De leiders regelden het contact met de inleggers van cocaïne in Nederland en de afnemers in Engeland als ook de financiële afhandeling.

​Drie transporten bewezen

In deze zaak zijn op 29 mei 2020 in Engeland 211 blokken cocaïne inbeslaggenomen, afkomstig van deze transportlijn. De rechtbank vindt in totaal drie transporten bewezen van pallets met 192,5, 343 en 347 kilogram cocaïne.

Bewijs rechtmatig verkregen

De chatberichte

n waren verkregen door een computerhack die in Frankrijk heeft plaatsgevonden na samenwerking van diverse landen. De advocaten van de mannen vonden dat in strijd met de wet, maar de rechtbank oordeelt dat deze berichten rechtmatig zijn verkregen en als bewijs mogen worden gebruikt.

Ook het feit dat een bericht van een advocaat in het dossier terecht is gekomen, wat niet mag, heeft hier geen consequenties. Het gaat om een gering verzuim. Het bericht behelst geen inhoudelijke informatie over een zaak en de man heeft er verder geen nadeel van ondervonden.


​Ontwrichtende en ondermijnende invloed

Bij het bepalen van de hoogte van de straffen heeft de rechtbank meegewogen dat het gebruik van harddrugs verslavend is en zorgt voor allerlei soorten criminaliteit. De georganiseerde handel in drugs heeft een ontwrichtende en ondermijnende invloed op de samenleving. Het kan leidden tot geweldsincidenten met grote maatschappelijke onrust en verontwaardiging tot gevolg.