Schietincident
Op de bewuste dag reed de man in zijn auto naar de straat van het slachtoffer en wachtte hij tot zijn ex-vriendin naar buiten kwam. Toen is hij op haar afgelopen en heeft hij haar van dichtbij in het gezicht geschoten, waarbij de kogel haar één centimeter naast haar rechterneusvleugel raakte. Toen zij wegrende, heeft hij nog een keer op haar geschoten. Hij wilde nog vaker schieten, maar zijn wapen blokkeerde. Een van de zoons van het slachtoffer heeft vlak na het incident zijn moeder met een bebloed gezicht aangetroffen.
Het slachtoffer verklaarde later dat de verdachte een maand voorafgaand aan het schietincident tegen haar zei dat hij haar zou vermoorden. Dit was in een gesprek waarin de verdachte zijn woede uitte over het feit dat het slachtoffer met een ander zou gaan trouwen. Ook een zoon van de verdachte verklaarde dat zijn vader het slachtoffer had gewaarschuwd dat hij haar zou neerschieten als zij met een ander zou trouwen. In de maand voor het incident nam de verdachte een filmpje op waarin hij spreekt over het verdriet dat zijn ex-vriendin hem heeft aangedaan en waarin hij zegt dat hij zich genoodzaakt ziet om een moordenaar te zijn dan wel te worden. Op dezelfde dag heeft de verdachte ook een filmpje opgenomen waarin hij een vuurwapen toont dat hij die maand had gekocht. Dit is hetzelfde vuurwapen als is gebruikt bij het schietincident.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord. Volgens de rechtbank had de man al een maand voor het schietincident het plan opgevat om het slachtoffer met een vuurwapen om het leven te brengen. Er bestond voor de verdachte voldoende gelegenheid om na te denken over de gevolgen van zijn voorgenomen daad, oordeelt de rechtbank. Dat het slachtoffer het schietincident heeft overleefd, is een bijzonder gelukkige omstandigheid. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat zij een zenuwbeschadiging heeft opgelopen. Ook is zij nog steeds bezig om haar trauma van de gebeurtenis te verwerken.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met de houding van de verdachte. De verdachte heeft weliswaar bekend dat hij heeft geschoten, maar heeft de schuld vooral buiten zichzelf gelegd en in zoverre geen verantwoordelijkheid genomen. Evenmin heeft hij een vorm van empathie getoond voor het slachtoffer of van oprecht berouw over dat hij zijn ex-vriendin recht in het gezicht heeft geschoten.