Het geweld dat dat de verdachten pleegden, is op camera vastgelegd. Zij erkenden ook hun eigen bijdrage en verklaarden daarvan spijt te hebben. Een 20-jarige Nootdorper dacht zijn waardering voor de politie uit te spreken: “Ik zou het niet durven. Daar te gaan staan ”.
Dat zag de officier van justitie toch echt anders: “Dat is geen kwestie van durf”, corrigeerde hij de verdachte. “Die politiemensen staan daar omdat het hun plicht is en zo voelen zij dat ook. Ze kunnen niet zeggen: het wordt mij te heftig, ik kap ermee. Maar u en uw medeverdachten hadden die keuze wel! U had kunnen weggaan, maar hebt ervoor gekozen om dat niet te doen. Dat heeft geleid tot een vreselijke situatie. Niet alleen voor de agenten in de vuurlinie maar ook voor de goedwillende voetbalsupporters. Jonge kinderen verlieten het stadion totaal overstuur. U hebt uw club en de stad enorme schade berokkend. Niet alleen materiële schade, maar ook imagoschade.”
Strafeisen
Tegen drie verdachten (een 23-jarige Nootdorper, een 20-jarige Leidschendammer en een 27-jarige Hagenaar) eiste de officier van justitie zes maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). De politierechter veroordeelde hen allemaal tot vijf maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk).
Tegen de 20-jarige Nootdorper eiste het OM een hogere straf, namelijk zeven maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). Zijn aandeel in het geweld was nog groter. Hij had een stuk van het goal naar de ME gegooid, vuurwerk tussen de benen van een paard, vier keer geschopt naar ME’ers (waarvan twee keer raak) en minimaal acht stenen gegooid (waarvan er twee goed raak waren). De politierechter veroordeelde hem tot zes maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk).
Stroopwafelkar vernield
Ook een 27-jarige Hagenaar hoorde zeven maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen. Hij had een kar van een stroopwafelbakker vernield en de standaard daarvan richting de ME geslingerd. Ook heeft hij volgens het OM minimaal twaalf stenen, een regenpijp, een brandende fakkel, rubberen bekleding en een emmer naar de politie gegooid en een ME’er in de rug geschopt. De politierechter veroordeelde hem tot zes maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). Verder zijn de vijf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ongeveer 22.000 euro aan de getroffen politiemensen.
Nog elf verdachten op zitting
In juni stonden ook al vier verdachten op zitting. Zij kregen van de politierechter straffen tot zes maanden cel opgelegd (waarvan twee maanden voorwaardelijk). Komende week zullen nog elf verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun aandeel in de rellen. Ook zijn er verdachten die zich later in november en december bij de politierechter moeten melden.