DEN HAAG - Het is vrijdag 20 januari 2023 als het in de avond helemaal misgaat op de Koningskade in Den Haag: een 24-jarige bestuurder rijdt onder invloed van alcohol en met een veel te hoge snelheid in op een auto met twee inzittenden. De bestuurder van de auto, een 22-jarige vrouw raakt zwaargewond en haar 23-jarige bijrijder komt te overlijden. Het Openbaar Ministerie eist vandaag vier jaar gevangenisstraf en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.


Voor de rechtbank in Den Haag staat vandaag de 24-jarige bestuurder terecht. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een ongeluk met de dood tot gevolg. Zo reed de verdachte die avond op de Raamweg en reed in de tegengestelde richting de auto met daarin het dodelijke slachtoffer. Op het kruispunt van de Raamweg-Koningskade met de Wassenaarseweg-Javastraat komt het tot een botsing, als de auto met daarin het slachtoffer linksaf slaat op een plek waar dat niet is toegestaan.

Onderzoek

De politie doet meteen na het ongeval een uitgebreid onderzoek en de Verkeersongevallenanalyse komt ter plaatse. Bij zware ongelukken doet deze dienst, ook wel de Forensische Opsporing Verkeer genoemd, onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Al snel wordt duidelijk dat de 24-jarige bestuurder heeft gedronken, meer dan het dubbele dan is toegestaan. Onderzoek wijst verder uit dat hij veel te hard heeft gereden. Op een weg waar 50 kilometer is toegestaan reed de verdachte minimaal twee keer zo hard.

“Door zijn roekeloze rijgedrag heeft verdachte als automobilist onaanvaardbare risico’s genomen voor de verkeersveiligheid en heeft hij zijn verantwoordelijkheid als weggebruiker ernstig veronachtzaamd, met fatale gevolgen”, aldus de officier van justitie.

Sepot

Het OM heeft de zaak tegen de vrouw, de bestuurder van de auto waarin het slachtoffer zat geseponeerd, omdat zij door het feit en de gevolgen daarvan is getroffen. De officier van justitie haalt dat in haar requisitoir nog aan: “Dat zij daar niet linksaf mocht slaan, doet niets af aan het feit dat verdachte daar onder invloed en met veel te hoge snelheid reed. Als hij de juiste snelheid had aangehouden en hij niet onder invloed was geweest, dan was de kans dat hij tijdig had kunnen remmen en stoppen – vóór de botsing dus – aanzienlijk groter.”

Eis

Een half jaar eerder reed verdachte ook al eens onder invloed van alcohol in zijn auto. Volgens de officier van justitie is alleen een gevangenisstraf van langere duur dan ook passend. Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.