Op de dag van haar vermissing, 23 september 2018, is de 79-jarige Mona nog steeds een bekende verschijning in de Delftse horeca. Ze heeft zeven kroegen gehad en bezoekt ondanks haar broze gezondheid nog elke week de kroeg van haar jongste zoon Hans. Na een bezoek aan haar man in het verpleeghuis raakt ze vermist. Jan van den Berg, die later in deze zaak teamleider wordt, vertelt hoe een grote zoekactie op touw wordt gezet. Zo zoekt de brandweer op linie een gracht af vlak bij haar huis.
Rammelend verhaal
Al snel valt de verdenking op haar oudste zoon Ton bij wie ze na haar bezoek in de auto zou zijn gestapt. Zijn verhaal rammelt aan alle kanten. Tactisch coördinator Raymond Miltenburg doet uit de doeken hoe ze de beelden bekijken van de route die Ton met haar moet hebben gereden vanaf het verpleeghuis in Den Haag terug naar Delft. Hij zou haar op het Oosteinde vlakbij huis hebben laten uitstappen maar ze is op geen van de beelden te zien.
Antemortemonderzoek
Inmiddels wordt gevreesd voor haar leven. Mona is hartpatiënt en heeft geen medicijnen bij zich. Sandra van Baasbank van Forensische Opsporing vertelt over het zogenoemde antemortemonderzoek wat bij Mona thuis wordt gedaan om haar DNA-profiel in de DNA-bank voor vermiste personen te zetten. Hiermee kunnen ze in een later stadium eventuele sporen vergelijken en bij een mogelijke vondst van een lichaam vaststellen of zij het is.
Gesneden aan een blikje?
Dan belt Hans met het team. Het zit hem niet lekker dat Ton hem verteld heeft dat er bloed in zijn auto ligt omdat hun moeder zich twee weken daarvoor aan een blikje zou hebben gesneden. “Ik heb haar nog nooit met een blikje gezien”, zegt hij. Het team neemt de auto in beslag en Sandra verhaalt hoe ze de auto onderzoeken. Er ligt meer bloed dan je mag verwachten van een snijwondje aan je vinger. Een spoedtraject bij het Nederlands Forensisch Instituut toont aan dat het Mona’s bloed is.
Automatten
Het team besluit Ton aan te houden. In zijn woning vinden ze onder andere een pasje van de BP en een nieuwe set automatten. Interessant omdat de voorste automatten in de auto ontbraken. Ambtelijk secretaris Thom Ruigrok van de Werve toont beelden van het BP-station in Tons woonplaats Oud-Beijerland. Te zien is hoe Ton de voorste automatten weggooit en driftig de auto schoonmaakt.