DEN HAAG - Op verdenking van gewoontewitwassen van ruim 250.000 euro én overtreding van de Opiumwet, heeft het Landelijk Parket zojuist 15 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 26-jarige man uit Den Haag. Van de door het OM in de rechtbank Oost-Brabant geëiste gevangenisstraf zijn 5 maanden voorwaardelijk. Ook geldt een proeftijd van twee jaar.
De officier van justitie verzocht de rechtbank bovendien het in beslag genomen geldbedrag van 132.645 euro verbeurd te verklaren, evenals twee mobiele telefoons. Een voor het vervoeren van het geld gebruikte auto dient, wat het OM betreft, te worden onttrokken aan het verkeer. De auto, die op naam van de zus van verdachte staat, is immers speciaal geprepareerd voor het begaan van misdrijven.
Verborgen ruimte
Verdachte werd op 26 januari 2021 op de A16 tussen Breda en Rotterdam gecontroleerd op grond van de Wegenverkeerswet. Daarbij troffen de verbalisanten een opmerkelijke situatie aan: de schroeven in het dashboard hadden een verkeerde kleur en er bleken lijm- en kitresten op het zijklepje van het dashboard te zitten. Er werd een verborgen ruimte in het dashboard aangetroffen met daarin een geldbedrag van 132.645 euro in contanten. Daarop is beslag gelegd. Verdachte, die de auto bestuurde en enige inzittende was, is aangehouden.
Vermoeden van meer geldoverdrachten
Op basis van onder andere berichtenuitwisselingen via en zendmastgegevens van de mobiele telefoons van verdachte, concludeert het OM dat verdachte meerdere keren geldoverdrachten heeft verricht. Het OM meent dat hij op 6 januari, 10 januari en 26 januari 2021 geldbedragen van respectievelijk 58.900 euro, 67.120 euro en 132.645 euro heeft witgewassen. De officier van justitie op zitting: “Verdachte heeft het geld verworven, voorhanden gehad en overgedragen en de herkomst, de vindplaats en de verplaatsing van het geld verborgen danwel verhuld. Hij wíst dat die geldbedragen geheel of gedeeltelijk afkomstig waren uit enig misdrijf.”
Het OM heeft bovendien vastgesteld dat verdachte op 8 januari 2021 5 kilogram hennep aanwezig had, waarmee hij de Opiumwet overtrad. Dit wordt onder meer bevestigd door een chatgesprek en foto’s.
Grote impact op legale wereld
Daar verdachte zich drie keer in betrekkelijk korte tijd volgens het OM, met gebruikmaking van de speciaal daartoe geprepareerde auto, heeft schuldig gemaakt aan witwassen, kwalificeert het OM zijn handelen als gewoontewitwassen.
Witwassen speelt een belangrijke rol in het criminele proces. Het zorgt er immers voor dat criminelen ongestoord van hun geld kunnen genieten. Grote bedragen die worden verdiend in het criminele circuit hebben grote impact op de legale wereld. Het OM vindt dat buitengewoon ernstig en meent dat zware straffen passend zijn.