Dodelijk ongeval
Op de bewuste avond had de verdachte een bedrijfsfeestje. Hij had naar eigen zeggen vijf flesjes bier gedronken en liet twee vrienden meerijden in zijn auto. Ze droegen geen van allen een gordel. Als bestuurder reed de verdachte vanuit de Oude Meije over de Milandweg in de richting van de Korte Meentweg de bebouwde kom in. Ongeveer tien meter na de aankondiging van de bebouwde kom bevindt zich een verkeersdrempel. De verdachte reed met een snelheid van 74 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur was toegestaan.
De verdachte minderde zijn snelheid onvoldoende toen hij een verkeersdrempel naderde, waarna de auto werd gelanceerd en hij de macht over het stuur verloor. In plaats van over de ophaalburg te rijden, botste de auto met de links gelegen onderdelen van de ophaalburg. Daardoor sloeg de auto over de kop en kwam deze op de kop in de links van de ophaalbrug gelegen sluis terecht. De verdachte en een van de passagiers konden uit de auto kruipen. Voor de tweede passagier, het 29-jarige slachtoffer, werd het ongeluk fataal. Hij stierf door verdrinking.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte met een te hoge snelheid en met te veel alcohol op de bebouwde kom is binnengereden en over de verkeersdrempel is gegaan. Daarmee is hij schuldig aan het veroorzaken van het ongeval. Schuld in verkeersongevallen kan bestaan in verschillende gradaties. De rechtbank oordeelt dat hier geen sprake is van de meest ernstige vorm van schuld, roekeloos rijgedrag. De verdachte heeft weliswaar verkeersregels overtreden, maar niet zodanig dat kan worden gesproken van roekeloosheid. Zo reed hij met een snelheid die was toegestaan kort voordat hij de bebouwde kom binnenging en de drempel naderde.
Wel is er sprake van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijdgedrag. De verdachte reed te hard. Bovendien was hij onder invloed van een grote hoeveelheid alcohol. De hoeveelheid alcohol in het bloed van de verdachte betrof 1,27 milligram per millimeter bloed. Deze hoeveelheid is meer dan tweeënhalf keer de grenswaarde van 0,5 milligram per millimeter bloed.
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte met psychische problemen kampt als gevolg van het ongeval. Hij zal moeten leven met de gevolgen van zijn onverantwoordelijke gedrag. Hij drinkt niet meer en heeft via een brief aan de familie en tijdens de zitting tot uitdrukking gebracht hoe verschrikkelijk hij het vindt dat zijn vriend is overleden en dat hij spijt heeft. De rechtbank is zich ervan bewust dat het verdriet van de nabestaanden daarmee niet kan worden gecompenseerd. Wel ziet de rechtbank de verantwoordelijkheid die de verdachte wil nemen als positief.