Blokkade
De zeven verdachten hebben op social media mensen opgeroepen om op 26 november 2022 en 28 januari 2023 de Utrechtsebaan (A12) te blokkeren. Dit is één van de belangrijkste toegangswegen van en naar het centrum van Den Haag. Zo wilden de verdachten aandacht vragen voor verandering van het klimaat en het verlies aan biodiversiteit. De blokkades hebben ook daadwerkelijk plaatsgevonden. Twee verdachten die terechtstaan voor opruiing, worden ook vervolgd voor vernieling. Zij hebben zich als voetganger op de A12 begeven om teksten op de wand van de tunnelbak te spuiten.
De verdachten zijn op een later moment door de politie thuis aangehouden, in een aantal gevallen in aanwezigheid van partners en kinderen. Eén verdachte is in de directe omgeving bij de school van zijn kinderen aangehouden.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing. Ze hebben
welbewust berichten op sociale media geplaatst om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren voor de acties. Daarmee hebben ze anderen aangespoord om een strafbaar feit te plegen. Een blokkade kan leiden tot verkeersonveilige situaties, omdat de verkeersdeelnemers op deze 70 kilometerweg plotseling moeten remmen voor demonstranten om een aanrijding te voorkomen en daarbij onveilige manoeuvres kunnen maken.
De rechtbank constateert dat de verdachten de strafbare feiten hebben gepleegd omdat zij bezorgd zijn over het klimaat. Maar door op deze manier te handelen hebben zij welbewust de keuze gemaakt om de doelen die zij nastreven zwaarder te laten wegen dan de rechten en belangen van anderen, waaronder de verkeersveiligheid. Dit vindt de rechtbank kwalijk.
Strafmaat
De rechtbank heeft ernstige twijfels over de noodzaak en proportionaliteit van de manier waarop de verdachten zijn aangehouden. Dit weegt de rechtbank mee in de bepaling van de straf. Vijf verdachten worden voor opruiing veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur.
Voor de twee verdachten die daarnaast worden veroordeeld voor vernieling, vindt de rechtbank een taakstraf van 60 uur passend. Zij hebben risico’s genomen voor zichzelf en andere weggebruikers door zich als voetganger op de A12 te begeven en zich niet te bekommeren om de aanzienlijke kosten die het verwijderen van de teksten met zich brengt. Ze moeten ook een schadevergoeding van ongeveer 9.000 euro betalen aan de gemeente Den Haag voor de kosten van het verwijderen van de teksten.