DEN HAAG - Het OM verdenkt een 19-jarige Hagenaar van een groot aantal phishing-zaken via Marktplaats. Voor elf daarvan - gepleegd tussen juli en oktober 2021 met een totale schade van 100.000 euro - moest hij zich vandaag voor de rechter verantwoorden. De officier van justitie eiste tegen de jonge verdachte drie jaar cel.
Volgens het OM ging de verdachte geraffineerd te werk. De slachtoffers werden na een advertentie op Marktplaats benaderd via Whatsapp door iemand die zich voordeed als een vrouw, ene ‘Jolanda’. Jolanda had ‘nare ervaringen op Marktplaats’ en vroeg het slachtoffer of het wilde meewerken aan een zogeheten ‘verificatieverzoek’. Het slachtoffer kreeg vervolgens een phishing-link doorgestuurd waar de inloggegevens van de bank moesten worden ingevuld.
Met behulp van de inloggegevens werden soms grote sommen geld weggesluisd van de rekeningen van de slachtoffers. Dat gebeurde door geld van hun spaarrekening over te schrijven naar hun betaalrekening en die weer leeg te trekken. Banken beschermen hun klanten daar vaak tegen als ze zien dat dat van een onbekend IP-adres gebeurt.
‘Bankmedewerkster’
Daarom ging de oplichting nog een stap verder. De slachtoffers werden gebeld door een vrouw die zich voordeed als bankmedewerkster. Zij vertelde hen dat er fraude werd gepleegd met hun bankrekening. Maar dat ze hun geld veilig konden stellen door het snel over te maken naar het rekeningnummer dat zij gaf. Onder druk van de tijd en omdat ze zagen dat er inderdaad geld verdween van hun rekening, deden sommige slachtoffers dat. Waarna ze het geld nooit meer terugzagen.
Het is duidelijk dat de verdachte niet alleen heeft gewerkt. Hij had op zijn minst één – nog niet geïdentificeerde - handlangster die de slachtoffers belde. Maar de officier van justitie ziet hem wel als de belangrijkste schakel in de grootschalige oplichting.
Drie telefoons
Bij zijn aanhouding had de jongeman drie telefoons bij zich die hij snel probeerde weg te gooien. Die telefoons zijn gebruikt door ‘Jolanda’ om de slachtoffers mee te benaderen. Ook de bankmedewerkster gebruikte in een aantal gevallen deze telefoons om de slachtoffers te bellen. Verder zijn er screenshots met de inloggegevens van de slachtoffers aangetroffen op de telefoons. Tot slot is de verdachte aan zijn kleding herkend op camerabeelden van een pinautomaat waar hij geld opnam vanaf de rekening van een van de slachtoffers.
Extra schrijnend is dat de verdachte de oplichting heeft gepleegd terwijl hij tijdelijk op vrije voeten was. Hij was namelijk al eerder aangehouden in een ander groot fraude-onderzoek. Maar omdat hij toen nog minderjarig was, had de rechter hem uit voorlopige hechtenis geschorst.
‘Geen spijt’
De officier van justitie had op zitting geen goed woord voor de verdachte over: “Hij neemt op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor zijn handelen, hij heeft geen moment laten zien dat hij spijt heeft of dat hij beseft wat de impact is geweest van zijn handelen op de slachtoffers. Die hebben veel stress ervaren toen zij hun zuur verdiende spaargeld onder hun ogen zagen verdwijnen. Die schamen zich – onterecht – dat zij hierin zijn getrapt. Die voelen zich voortaan onveilig want kwetsbaar voor dit soort aanvallen.”
De officier eiste drie jaar cel tegen de verdachte voor oplichting, computervredebreuk, diefstal met een valse sleutel en witwassen. Voor de eerdere fraudezaak moet de verdachte zich nog verantwoorden.
Kijk voor meer tips voor het tegengaan van betalingsfraude op www.veiligbankieren.nl