Het levensgevaarlijk explosief - met de pin er nog in - werd gevonden bij het gebouw naast het stadion van de eredivisieclub. Het was met ducttape bevestigd.
Volgens de officier van justitie hebben Hilal A. B. (18 jaar) en de evenoude Faissal B. de belangrijkste rol gespeeld. A.B. zou de granaat hebben opgehangen, B. had het vervoer geregeld. Ook zouden zij al eens eerder, in februari, "een voorverkenning" bij het stadion hebben gedaan volgens de officier. Tegen hen is daarom de zwaarste straf geëist.
De 21-jarige verdachte Charafedinne G. is in april op en neer naar van Amsterdam naar Den Haag gereden, maar hij zou niks met de eerdere voorverkenning te maken hebben gehad. Tegen hem is een celstraf van achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist. Alle drie de mannen zitten sinds hun arrestatie afgelopen april in voorarrest.
Ontkennen
De Amsterdamse verdachten ontkennen iets met de granaat te maken te hebben. G. en B. erkennen dat ze bij het stadion waren, maar wisten naar eigen zeggen niet wat daar gebeurde. A.B. ontkent dat hij de bewuste avond bij het Haagse voetbalstadion was. Hij zou pas later zijn opgepikt bij een hotel, waar hij met zijn toenmalige vriendin aan het "chillen" was.
Waarom de granaat daar geplaatst is, is niet duidelijk. Mogelijk ging het om een vergelding voor het bekladden met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag, in februari op verschillende plekken in Amsterdam. Ook het bekende standbeeld de Dokwerker werd toen besmeurd met verf. ADO en Ajax zijn elkaars rivalen.
Geen aantoonbare link
De mannen hebben overigens geen aantoonbare link met de Amsterdamse voetbalclub. De advocaat van A.B. meldde dat hij zijn cliënt een keer bezocht op een dag dat Ajax in de Champions League moest voetballen. "Maar dat interesseerde hem helemaal niets."De rechtbank in Den Haag doet op 6 november uitspraak.