DEN HAAG - Voor de derde keer in acht dagen tijd is geprobeerd een explosief te plaatsen bij een woning aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag. Dit gebeurde in de avond van dinsdag 27 februari. Net als bij de vorige pogingen was de politie op tijd ter plaatse om een explosie te verijdelen. Er zijn twee personen aangehouden.


Rond 21.35 uur werden er personen gezien in een portiek van een woning waar de afgelopen dagen geprobeerd is een explosief te plaatsen. Door verscherpt toezicht was de politie snel ter plaatse en kon een verdachte aanhouden. Niet veel later kon in de omgeving van de Juliana van Stolberglaan een tweede verdachte worden aangehouden. Het gaat om een 14-jarige en een 15-jarige jongen, beide uit Vlaardingen. Op de Joan Maetsuyckerstraat werd een verdacht pakket aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vastgesteld dat het om een explosief pakket ging met zoveel springstof dat dit tot schade in de wijde omtrek had kunnen leiden. Het explosief is onschadelijk gemaakt.

Eerdere pogingen

In de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 februari werd er ook al geprobeerd een explosief te plaatsen bij de woning. Hierbij werden twee verdachten aangehouden, een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel zit nog vast voor de poging. Twee dagen later, op donderdagavond 22 februari, mislukte het explosief materiaal af te laten gaan. De verdachte raakte gewond aan zijn hand en ging er vandoor. Er ontstond geen schade en er is vooralsnog niemand aangehouden.

Link met explosies Rotterdam en Capelle

De gemeente Den Haag heeft na de eerdere twee incidenten de woning op last van de burgemeester voor een maand gesloten. De recherche houdt er rekening mee dat de verdachten of de opdrachtgever van het plaatsen van de explosieven zich vergissen in wie er op het adres op de Juliana van Stolberglaan woont. Het onderzoeksteam vermoedt dat er een link is met explosies bij woningen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Getuigen gezocht

De politie doet er alles aan om nieuwe explosies te voorkomen en daar is de hulp van de burgers hard bij nodig. Dat blijkt ook weer uit deze zaak. Heeft u weet van conflicten, van mensen die zich bezighouden met (voorbereidingen van) explosies, handel in zwaar vuurwerk of ziet u verdachte situaties? Meld het dan! Dit kan ook anoniem. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of van het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734). Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij winnen op onopvallende wijze informatie in en beschermen de tipgever altijd.