Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is de politie er alles aan gelegen om dit tegen te gaan. Daarom is sinds het uitbreken van de crisis herhaaldelijk gewaarschuwd voor verschillende oplichtingspraktijken. Dankzij ingrijpen van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting is inmiddels een aantal malafide webshops offline gehaald. Meer hierover is te lezen in het bericht ‘Cybercriminelen spelen in op coronavirus’.
Nepwebwinkel met medische goederen
Rechercheurs van de districtsrecherche Den Haag Zuid deden samen met specialisten van het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag onderzoek naar een van deze offline gehaalde webwinkels. Het betrof een site waarop medische goederen werden aangeboden, zoals mondkapjes en infraroodthermometers. De webwinkel was nagenoeg niet van echt te onderscheiden en maakte gebruik van de bedrijfsgegevens van een bestaand, bonafide bedrijf.
Vooral buitenlandse slachtoffers
Vooral mensen uit het buitenland werden slachtoffer van de nepwebwinkel. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis in China, bestelde een slachtoffer er voor ruim 259.000 US dollar aan infraroodthermometers. Het slachtoffer had na telefonisch contact te hebben gehad met het zogenaamde bedrijf de helft van het bedrag al vooruit betaald. Het slachtoffer kreeg de producten nooit geleverd.
Aangehouden ‘moneymule’ ontving geld
Uit het rechercheonderzoek bleek dat het geld van de bestellingen binnenkwam op de bankrekening van de aangehouden verdachte. Hij fungeerde als zogenoemde ‘moneymule’. Het geld werd snel in contanten opgenomen. Het onderzoeksteam kwam de verdachte enkele weken geleden al op het spoor en doorzocht zijn woning. Toen was hij echter niet thuis. Hij zou zich op een later moment bij de politie melden, maar deed dit niet.
Aanhouding in Rotterdam
Hierop werd de man als gesignaleerd opgenomen in de politiesystemen. In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 april zagen surveillerende agenten rond middernacht de man in Rotterdam rijden. Zij hielden hem aan.
Meer aanhoudingen verwacht
Het rechercheteam onderzoekt nog waar het opgenomen geld is gebleven. Ook vermoedt het team dat de 27-jarige Hagenaar niet de enige was die zijn bankrekening ter beschikking stelde aan de oplichters. Het onderzoek naar deze andere ‘moneymules’ én de oplichters achter de nepwebwinkel gaat onverminderd verder. De politie verwacht de komende tijd meer aanhoudingen te doen.
Hagenaar heengezonden
De 27-jarige Hagenaar is na enkele dagen heengezonden en moet zich later voor de rechter verantwoorden.