DEN HAAG - Tegen vijf Haagse broers (tussen de 46 en 36 jaar), hun ex-zwager van 38 en een man van 26 eisten de officieren van justitie vandaag celstraffen tot negen jaar. Het OM verdenkt hen van het organiseren van drugsmokkel, de voorbereiding van de handel in drugs, het witwassen van vele miljoenen en van het vormen van een criminele organisatie.

De verdachten waren al geruime tijd in beeld bij de politie. Maar doordat de rechercheurs plots de beschikking kregen over 93.000 PGP-berichten (Pretty Good Privacy), kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Verdachten verstuurden de berichten met hun PGP-telefoons via de servers van Encrochat en SkyECC en waanden zichzelf daarbij onbespied.

“Wat heb je nodig, bro? Colo of bolli? Oké, bro, ik heb bolli voor je. 27750, bro”, aldus een bericht dat het OM toeschrijft aan de 43-jarige broer. Hier wordt onderhandeld over Colombiaanse of Boliviaanse cocaïne voor 27.750 euro per kilo. Het bericht gaat vergezeld van een foto van blokken coke. Veel berichten gaan ook over de overdracht van contant geld. Daarbij worden dan foto’s geplaatst van dikke stapels bankbiljetten

Zeecontainers

In weer andere berichten deelt de 43-jarige de nummers van zeecontainers waarmee gesmokkeld wordt. Of is hij op zoek naar Colombiaanse fruit-BV’s met het doel een nieuwe cocaïnelijn op te zetten. Volgens het OM heeft de 43-jarige (samen met zijn 41-jarige broer) dan ook een leidende rol in de criminele organisatie.

Op 9 maart 2021 hield de politie een grote actie tegen de criminele organisatie. Verschillende huizen en auto’s werden doorzocht en de zeven verdachten aangehouden. In een Citroën Jumpy die in gebruik was bij de 43-jarige, vonden agenten 3,5 miljoen euro, 43 kilo cocaïne en 17 kilo heroïne. In de woning van de 41-jarige broer ruim een ton en in de BMW die hij gebruikte, nog eens 480.000 euro en 110 kilo cocaïne.

Cocaïnewasserij

In de woning van de 46-jarige broer troffen agenten een cocaïnewasserij aan. Als versnijdingsmiddel was onder meer Levamisol aanwezig. Een ontwormingsmiddel voor paarden dat bij menselijk gebruik leidt tot het afsterven van bloedvaten en weefsel zoals wangen en neus.

Het huis van de 36-jarige broer kwam veelvuldig voor in de chats. De groep lijkt het als logistiek centrum en stash te hebben gebruikt. Bij de zoeking werd de 26-jarige man hier aangehouden. Verder trof de politie er een geldtelmachine aan en verpakkingsmateriaal voor drugs. Op de telefoon de 26-jarige vond de politie verder foto’s van drugs en contant geld. De officieren van justitie zien hem als de loopjongen van de criminele groep.

‘Topje van de ijsberg’

Op zitting benadrukten de officieren van justitie dat de ten laste gelegde voorbereidingshandelingen uit de chats (over de periode januari 2020 – maart 2021) slechts het topje van de ijsberg vormen. “Want het zou heel gek zijn als van al die besproken deals niets gelukt zou zijn.”

Aan de hand van het dossier schetsten zij het beeld van een groep die al vele jaren actief is met het plannen van de invoer en uitvoer van grote hoeveelheden cocaïne. "Als bronlanden komen naar voren Colombia, Peru en Suriname.” Vandaar ging het richting Rotterdam, Antwerpen en Hamburg in containers, bijvoorbeeld verstopt onder fruitpulp. Ook Griekenland is genoemd als doorvoerland.

‘Villa in Marokko’

Na de geplande invoer verkocht de criminele organisatie het door in kleinere partijen. Deels in Nederlands, maar deels ging het ook naar landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden. “Vier van de zeven verdachten zijn betrokken bij deze internationale handel”, aldus de officieren. “Een groot deel van de dag waren ze ermee bezig. Tenzij ze op vakantie waren of een villa bouwden in Marokko.”

In de visie van het OM waren de 43-jarige en 41-jarige broers vooral bezig met de aanvoer van overzee. De 40-jarige broer en de 38-jarige zwager zouden zich met name hebben bezig hebben gehouden met de lijnen binnen Europa. De andere drie vervulden meer ondersteunde rollen. Geen van de verdachten beschikt over een legaal inkomen, maar wel over huizen en auto’s.

Strafeisen

De officieren van justitie eisten tegen de 43-jarige broer 55 maanden cel en een boete van 870.000 euro en tegen de 41-jarige broer 62 maanden cel en een boete van 600.000 euro. In beide gevallen bij verstek aangezien de twee het land ontvlucht zijn tijdens schorsing door de rechtbank. Tegen de 40-jarige broer eiste het OM negen jaar cel; tegen de 38-jarige ex-zwager 90 maanden cel; tegen de 26-jarige man vier jaar cel; tegen de 46-jarige broer vier jaar cel en tegen de 36-jarige broer vijf jaar cel.

De uitspraak is in de week van 11 juli.