DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft een 31-jarige man veroordeeld voor onder meer het beledigen van een passagier in de tram en groepsbelediging van homoseksuelen op 29 augustus 2024. De man wordt ook veroordeeld voor opruiing tot een terroristisch misdrijf wegens het plaatsen van een oproep in een openbare Telegramgroep tot het plegen van een dodelijke aanval op bezoekers van een moskee. Daarnaast wordt de man veroordeeld voor het beledigen van een willekeurige voorbijganger op straat. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 120 dagen, waarvan 105 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur.

Oproep Telegram

Op 30 april 2024 werd in een Telegramgroep onder de gebruikersnaam van de verdachte een video gedeeld die de verdachte op dezelfde dag van zichzelf heeft gemaakt. Daarin was te zien dat hij boos was over een nieuwsartikel waaruit blijkt dat in Nederland geprobeerd was een opleiding tot imam op te zetten. Ook plaatste dezelfde gebruiker diverse berichten in de Telegramgroep waaronder de berichten waarin hij zegt dat hij graag een “genocide aanval" op een moskee wil plegen maar dat niet in zijn eentje wil doen. De verdachte heeft verklaard deze berichten niet te hebben geplaatst. Hij meent dat iemand anders onder dezelfde gebruikersnaam actief moet zijn geweest.

De rechtbank vindt die verklaring niet aannemelijk. De inhoud van de berichten geplaatst onder de gebruikersnaam van de verdachte, waaronder de genoemde uitspraak, sluit naadloos aan op de strekking van zijn boodschap op de video. De rechtbank concludeert dat de verdachte zelf de bewuste teksten heeft gedeeld en dat hij de leden van de Telegramgroep daarmee heeft opgeroepen om samen met hem een ernstig geweldsmisdrijf zoals moord te plegen. Hij had het daarbij gemunt op de moslimgemeenschap met de bedoeling om hen ernstige vrees aan te jagen. De rechtbank vindt dit opruiing tot een terroristisch misdrijf.

Incident tram

Op 29 augustus 2024 reisde de verdachte met de tram. In de tram begon hij een medereiziger te filmen. Daarbij maakte hij een opmerking over zijn nagellak en schold hem uit. Toen een andere reiziger zei dat de verdachte normaal moest doen, beledigde hij homoseksuelen als groep vanwege hun homoseksuele gerichtheid. De verdachte zette het filmpje van dit voorval online, waarna het op verschillende sociale mediakanalen is verspreid. Het filmpje is meer dan twee miljoen keer bekeken.

De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat het niet zijn bedoeling was om een groep mensen te beledigen. De rechtbank vindt die verklaring onbegrijpelijk in het licht van wat er is gebeurd. De uitlatingen van de verdachte zijn zeer kwetsend en druisen in tegen de in deze samenleving gerespecteerde normen en waarden. Zij dragen bij aan een klimaat van onverdraagzaamheid en zijn daarmee uiterst ongewenst en laakbaar. Tekenend is de verklaring van het slachtoffer dat hij zich sinds het incident in de tram anders kleedt en niet meer alleen met het openbaar vervoer durft te reizen. Dat de verdachte het filmpje zelf online heeft gezet, noemt de rechtbank bijzonder kwalijk.

Incident willekeurige voorbijganger

Ten slotte heeft de verdachte een willekeurige voorbijganger op straat beledigd toen de verdachte een filmpje maakte op 26 augustus 2024. Ook dit slachtoffer heeft moeten toezien hoe een filmpje over hem op TikTok werd geplaatst. Bekenden herkenden het slachtoffer en wezen hem vervolgens op het filmpje. De rechtbank oordeelt dat de verdachte op die manier de goede naam van het slachtoffer heeft aangetast.

Strafmaat

Volgens de reclassering staat het gebruik van anabolen door de verdachte mogelijk in relatie tot de gepleegde feiten. De kans op herhaling wordt hoog ingeschat. De rechtbank vindt een deels voorwaardelijke celstraf passend en geboden, met daarbij een maximale proeftijd van 3 jaar. Aan het voorwaardelijke deel verbindt de rechtbank verschillende voorwaarden. Zo moet hij deelnemen aan een training voor gedragsinterventie die gericht is op middelengebruik en zich laten behandelen. Daarnaast legt de rechtbank de verdachte een taakstraf op van 120 uur.