DEN HAAG - De voorman van Viruswaarheid (voorheen: Viruswaanzin) heeft zich in twee van de zes tenlastegelegde uitingen schuldig gemaakt aan opruiing. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het hof legt hem een taakstraf van 60 uren op.
De verdachte heeft op 26 juni 2020 in een livestream op Facebook geplaatst:
"De rechter heeft Viruswaanzin verboden om de demonstratie te organiseren. Wij, op persoonlijke titel, zijn zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen. Het is ons recht om te demonstreren. Dit mogen wij doen. Daar kan niemand ons bij tegenhouden en we hebben heel veel organisaties achter ons” en/of "Dit is ons land en het is afgelopen. Het is afgelopen met deze onzin. Wij gaan demonstreren zondag op het Malieveld. Niet namens Viruswaanzin, wel in de geest van Viruswaanzin, dus ik hoop dat jullie allemaal mee komen. In liefde en geduld. Natuurlijk non violent en non cooperation”.
Daarmee heeft hij volgens het Haagse hof zijn volgers opgeroepen deel te nemen aan een demonstratie op 28 juni 2020, die op 26 juni 2020 door de plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden was verboden. Die demonstratie was verboden, omdat een eerdere demonstratie was uitgelopen op geweld (tussen demonstranten en de politie). Bovendien werden veel deelnemers verwacht, waardoor het niet mogelijk zou zijn de anderhalve metermaatregel na te leven en dus de gezondheid van mensen in het geding was. Het hof oordeelt dat een dergelijke oproep zeker in de context van de toenmalige coronacrisis – indien gehoor wordt gegeven aan de oproep – kan leiden tot wanordelijkheden en gevaar voor de gezondheid van (in ieder geval) de deelnemers aan de demonstratie. Daarmee is de openbare orde geschonden.
Verder heeft Engel zich ook schuldig gemaakt aan opruiing door plaatsing op 16 november 2021 van zijn tweet:
“QUOTE: “Weet iemand nog een adresje waar ik mijn boosterinfectie kan halen.” Het is je plicht, nu vast staat dat de prikjes compleet mislukt zijn te zorgen voor zoveel mogelijk infecties. Bij het jongere segment (onder de 70) zonder gezondheidsklachten. Dat is naastenliefde.”
Deze uiting spoort naar het oordeel van het hof aan tot het overtreden van diverse coronamaatregelen die waren opgenomen in de ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19’. De bepalingen en maatregelen in kwestie waren erop gericht om besmetting en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Eerder sprak de rechtbank de verdachte hiervan vrij.
Het Haagse hof heeft vrijgesproken van de vier andere ten laste gelegde uitingen. De rechtbank sprak hem op deze onderdelen eerder ook al vrij. Hiervan was wel bewezenverklaring door de advocaat-generaal geëist.
Het hof ziet geen inmenging van de minister of overheidsdiensten in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak. Ook is het hof niet gebleken van onjuiste voorlichting van de strafrechter door het Openbaar Ministerie, het achterhouden van stukken of bewijsvervalsing. Ook oordeelt het hof dat geen mensenrechten zijn geschonden. De verdachte heeft volgens het hof een eerlijk proces gehad.
Het hof heeft, ook omdat van een aantal onderdelen is vrijgesproken, een lagere taakstraf opgelegd dan de advocaat-generaal had geëist. Het hof heeft bovendien rekening gehouden met het tijdsverloop en de impact die een en ander op het leven van de verdachte heeft (gehad). Het hof legt geen voorwaardelijk gevangenisstraf op, omdat de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen en de discussie daarover verleden tijd is en de oplegging van een voorwaardelijke gevangenisstraf aan de verdachte niet langer nodig.