Vermogen en bedreiging
De verdachte en het slachtoffer hadden sinds december 2015 een liefdesrelatie. Het slachtoffer zag de verdachte als zijn soulmate. De verdachte deed alsof ze een vermogend persoon was. Ze vertelde over de grote erfenis van miljoenen euro's die ze van haar opa had ontvangen, over de kapsalons die ze had verkocht en over vastgoed en voertuigen die ze bezat. Alleen kon zij tijdelijk niet over geld beschikken omdat er beslag zou liggen op de haar toekomende erfenis. De relatie veranderde toen de vermeende bedreigingen van een ex-vriend erger werden. Het slachtoffer betaalde geldbedragen aan de verdachte in de veronderstelling dat beveiliging nodig was, ook voor hemzelf, en om bedreigers en afpersers af te betalen. Hij ging ervan uit dat alles zou worden terugbetaald omdat de verdachte vermogend was. Alles zou goedkomen en het slachtoffer zou alles dubbel en dwars terug krijgen.
De verdachte heeft weliswaar geld overgemaakt naar de ex-vriend, maar de ex-vriend verklaart zelf daarover dat zij hem een bepaalde periode onderhield. Dit wordt ondersteund door foto's en berichten die de ex-vriend heeft laten zien aan de politie.
Trouwen
In juni 2018 is de verdachte getrouwd met een andere man, de 33-jarige medeverdachte. Dit gebeurde buiten medeweten van het slachtoffer. De uitgaven voor de uitbundig gevierde huwelijksdag met paarden en koetsen, werden bekostigd met het geld dat het slachtoffer betaalde. De verdachte liet het slachtoffer in de waan dat zij nog steeds een exclusieve liefdesrelatie hadden en het slachtoffer ging door met het overmaken van grote hoeveelheden geld. In 2021 vertelde de verdachte het slachtoffer in chatberichten dat zij van hem hield, met hem oud wilde worden en dat hij haar eindstation was. Het slachtoffer kwam er in een gesprek met de politie achter dat de verdachte met de medeverdachte was getrouwd. Nadat hij haar daarmee confronteerde, zei de verdachte dat de medeverdachte homofiel was en dat het huwelijk een dekmantel was voor de bedreigers. Ze zou de medeverdachte voor dit huwelijk betalen.
Politieonderzoek
Politieonderzoek wees later uit dat de verdachte nauwelijks eigen vermogen had. Ook is niet gebleken dat sprake was van bedreigingen en afpersing door de ex-vriend waarvoor grote hoeveelheden geld nodig waren. Dat de relatie met de medeverdachte een dekmantel zou zijn voor de bedreigers is ook niet komen vast te staan. Het geld dat het slachtoffer naar de verdachte overmaakte, is niet besteed aan beveiliging, bescherming of (contante) betalingen aan de ex-vriend. Integendeel: het geld is gebruikt voor het leiden van een luxe leven, voor investeringen in Soulsistah-bedrijven waar de verdachte en de medeverdachte aan verbonden zijn en voor onder meer een teambuildingsuitje naar Ibiza.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte op een harteloze wijze misbruik heeft gemaakt van haar liefdes- en vertrouwensrelatie met het slachtoffer. Hij zag haar als de liefde van zijn leven, wilde dat haar niets overkwam en ging over tot het overmaken van grote geldbedragen. De verdachte heeft degene die haar jaren liefhad op een zeer geraffineerde wijze om de tuin geleid. Naast het feit dat hij daardoor heel veel geld is kwijtgeraakt, heeft hij door de verhalen van de verdachte over de dreiging, ook richting hem, jaren in angst geleefd en is zijn vertrouwen in mensen en in relaties geschaad. Het slachtoffer bracht in zijn slachtofferverklaring treffend naar voren hoe anders zijn leven eruit ziet na het handelen van de verdachte. Het slachtoffer heeft ervaren dat zijn huis, zijn persoonlijke leefomgeving en zijn familie gevangen zijn geraakt in een web van leugens, dat gespannen is door degene die hij beschouwde als zijn geliefde.
De verdachte heeft het overgeboekte geld witgewassen door het over te maken naar haar echtgenoot, haar eigen dochter en een vriendin (de 33-, 29- en 60-jarige medeverdachten), oordeelt de rechtbank. Ook heeft ze het geld uitgegeven aan familie, vrienden, luxe goederen, reizen en investeringen in bedrijven die zij had opgezet met haar man, met wie zij ondertussen getrouwd was. De verdachte heeft met haar verklaringen anderen in een kwaad daglicht willen stellen en schuift onwaarheden in hun schoenen. Het handelen van de verdachte heeft ook op de 33-jarige medeverdachte met wie ze was getrouwd, een grote impact gehad. Als enig directeur en aandeelhouder werd hij geconfronteerd met de vele problemen die zijn ontstaan bij hun gezamenlijke ondernemingen. Hij is achtergebleven met torenhoge schulden. Ook de 60-jarige medeverdachte is financieel getroffen.
De verdachte heeft naast het slachtoffer ook twee kennissen opgelicht voor respectievelijk 125.000 en 5.000 euro. Tegen deze personen heeft zij zich op eenzelfde manier vermogend voorgedaan en voorgewend dat zij tijdelijk niet over geld kon beschikken, ditmaal vanwege fraude met haar bankrekening/-pas. Het gemak waarmee de verdachte ook tegen deze mensen in haar naaste omgeving leugens heeft verspreid om aan geld te komen, noemt de rechtbank verbazingwekkend.
Straffen
De rechtbank legt de verdachte voor de drie oplichtingen en het witwassen van het astronomische bedrag van ruim 5,5 miljoen euro een celstraf op van 4 jaar. Daarnaast moet de verdachte het slachtoffer 5.579.000 euro terugbetalen voor de geleden schade en een kennis 5.000 euro.
De 33-jarige medeverdachte, met wie de verdachte in 2018 is getrouwd, is schuldig aan schuldwitwassen. Op zijn bankrekeningen en van de aan hem verbonden Soulsistah-bedrijven is in een periode van 3,5 jaar ruim 1,5 miljoen euro overgemaakt. Dit geld is verkregen via een geraffineerde oplichting door de vrouw met wie hij was getrouwd. De medeverdachte heeft jaren op luxueuze wijze geleefd. Hij heeft zich met zeer beperkte ondernemerservaring en zonder gedegen navraag naar de herkomst van het geld, verbonden aan grote investeringen in zijn bedrijven. De rechtbank ziet sterke aanwijzingen dat ook hij is voorgelogen over de herkomst van het geld, maar de grote geldbedragen hadden aanleiding moeten zijn om veel meer onderzoek te doen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf opgelegd van 6 maanden en een maximale taakstraf van 240 uur.
De 60-jarige medeverdachte heeft bankrekeningen ter beschikking gesteld aan de hoofdverdachte, met wie ze bevriend was. Daarop is in enkele jaren meer dan 4,5 miljoen euro gestort. Zij heeft het daarmee mogelijk gemaakt dat dit bedrag, dat door oplichting is verkregen, door haar vriendin weer naar anderen kon worden overgemaakt. De medeverdachte heeft te weinig vragen gesteld naar de herkomst van het geld en de noodzaak van het gebruik van haar bankrekening. Zij krijgt een voorwaardelijke celstraf opgelegd van 6 maanden en een taakstraf van 180 uur.
De 29-jarige de dochter van de verdachte is eveneens schuldig aan schuldwitwassen. Het gaat om een bedrag van 122.920 euro. Het geld afkomstig van de oplichting door haar moeder, heeft de dochter uitgegeven. Zij heeft dan ook fors geprofiteerd. Toen haar moeder trouwde met een andere man, had ze meer vragen moeten stellen over de herkomst van het geld. Zij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een taakstraf van 100 uur.