Wat er die avond in het café in de Herenstraat is gebeurd, blijft voor een deel in nevelen gehuld. Ondanks uitgebreide controles aan de deur, had de verdachte uiteindelijk binnen toch een vuurwapen in handen. Maar toen hij enkele minuten na de schietpartij op straat door de politie werd gefouilleerd, had hij niets meer. Het bood hem de kans om te ontkomen en de volgende dag naar Brazilië te vluchten.
Maar dat hij de schutter is geweest, daarover bestaat inmiddels geen twijfel meer. Meerdere getuigen hebben gezien dat hij op korte afstand een vuurwapen op het slachtoffer richtte en meerdere kogels afvuurde. Het slachtoffer viel, kroop richting de uitgang, maar verdachte bleef schieten. Vijftien hulzen werden er door de forensische opsporing gevonden, 9 keer was het slachtoffer geraakt. Het uitgaanspubliek van die avond zag hoe hij op straat voor de deur van het café nog voor zijn leven vocht en uiteindelijk overleed.
Behalve over het vuurwapen bestaat er ook geen duidelijkheid over de aanleiding. Beiden mannen waren al enige tijd in het café, hadden ook al gemoedelijk met elkaar gepraat. "Maar er moet dus iets zijn gebeurd in het café, waardoor verdachte is gaan schieten," zei de officier van justitie. "Ik ga er van uit dat er een ruzie is geweest. Maar verdachte heeft geen openheid van zaken gegeven. Hij neemt dus geen enkele verantwoording voor zijn daad, betoont geen enkel berouw. De nabestaanden blijven achter met de vraag waarom hij die nacht besloot zijn wapen leeg te schieten op hun zoon, vader of neefje."
Vol café
De officier van justitie noemde het extra kwalijk dat verdachte heeft geschoten in zo'n vol café. Sommige omstanders voelden de kogels langs zich vliegen, een vriend van het slachtoffer werd daadwerkelijk vier keer geraakt. Er zit nog altijd één kogel in zijn lijf. Naast de doodslag op het slachtoffer vindt het Openbaar Ministerie ook poging doodslag op deze vriend bewezen.
In aanloop naar de strafzaak zijn sommige getuigen dit jaar nog een keer gehoord bij de rechter-commissaris. "Enkelen van hen werden ook nu nog steeds emotioneel," bracht de officier van justitie in herinnering. "Het moet een vreselijk beangstigende gebeurtenis zijn geweest, zij zullen ook ontzettend bang zijn geweest om zelf doodgeschoten te worden. Toen ze moesten vertellen wat zij die nacht hadden gezien, beleefden ze weer hoe bang ze waren geweest."
Rode draad
Verdachte stapte de dag na de schietpartij op het vliegtuig naar Brazilië, waar hij een aantal jaren later werd opgepakt voor drugshandel. In mei vorig jaar werd hij aan Nederland uitgeleverd.
In Nederland had verdachte al een strafblad. Sinds de eeuwwisseling had hij al meerdere lange gevangenisstraffen uitgezeten voor onder meer wapenbezit en poging doodslag. "Zwaar geweld en vuurwapens lopen dus al jaren als een rode draad door zijn leven," vatte de officier van justitie samen.
Ze eiste tegen hem de maximaal mogelijke gevangenisstraf van 20 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.