DEN HAAG - Voor zzp'ers zijn er meerdere opties als het om vervoer gaat. Het openbaar vervoer, de auto of, als u dichtbij werkt, een fiets. ZZP-boekhouder weet van elk vervoersmiddel de fiscale voordelen en kan u hier goed over adviseren. De fiscale regels veranderen regelmatig dus welke optie voor u het meest handig is, kan jaarlijks verschillen.


Hieronder in het kort de mogelijkheden die er zijn:

Auto van de zaak

Gebruikt u een auto voor uw werk, dan heeft u meerdere opties:

-Uw huidige auto aanhouden en privé gebruiken,

-Uw huidige auto zakelijk rijden,

-Een nieuwe bedrijfsauto kopen,

-Een zakelijke auto leasen,

-Een youngtimer kopen,


Uw huidige auto aanhouden

Als u op dit moment privé een auto heeft, kunt u overwegen deze auto ook te gebruiken voor uw onderneming. U mag in dit geval 0,19 cent per zakelijke kilometer aftrekken van uw aangifte inkomstenbelasting. In 2023 wordt dat 0.21 ent per kilometer. Nadeel is dus wel dat u al uw zakelijke ritten goed bij moet houden in een aparte rittenadministratie om die eens per jaar op te geven, aldus Boekhouder-zzp.

Uw huidige privé auto omzetten naar zakelijk

Als u al eigenaar bent van een auto kunt u er ook voor kiezen om uw privéauto op de zaak te zetten. U kunt deze wijziging eenmalig doorgeven bij de Belastingdienst. Zo wordt uw privéauto omgezet in een bedrijfsauto. Daarbij kunt u de dagwaarde van uw auto opnemen op de beginbalans van uw bedrijf. Voordeel van deze optie is dat u voortaan de gemaakte kosten voor uw auto, zoals de afschrijving, brandstof en reparaties, kunt aftrekken.

Bijtelling

Let op. Als u deze auto daarnaast ook voor meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet u daarover bijtelling betalen. Hoeveel dat is hangt af van de leeftijd van de auto, de cataloguswaarde en de hoeveelheid CO2-uitstoot. Als de werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling die u moet betalen, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te houden en de zakelijke kilometers op te voeren als zakelijke kosten. Veelal zet zzp-boekhouder een auto als zakelijk als die één jaar of vijftien jaar oud is. In andere gevallen is de bijtelling vaak hoger dan de afschrijving.

Een nieuwe bedrijfsauto kopen

Het voordeel van deze optie is dat u de btw van de aanschaf meteen terugkrijgt bij uw kwartaalaangifte omzetbelasting. Ander voordeel van deze optie is dat u alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke kosten. Van de kosten voor onderhoud, parkeren, brandstof tot de verzekering. Wilt u de nieuwe bedrijfsauto ook privé gebruiken? Dan betaalt u bijtelling als u de auto meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé gebruikt. De bijtelling bedraagt 22 procent van de cataloguswaarde. Ook is er een bijtelling voor de btw.

Een zakelijke auto leasen

De aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto kan nogal een investering zijn, vandaar dat veel zzp'ers kiezen voor de mogelijkheid om een auto te leasen. Daarin zijn twee opties mogelijk. Bij operational lease huurt u als het ware de auto waarbij de maandelijkse facturen volledig aftrekbaar zijn. Omdat u geen eigenaar bent kunt de waarde van de auto niet op de balans zetten.

In het geval van financial lease bent u wel eigenaar van de auto, economisch gezien. De waarde van de auto kunt u op de balans zetten. Het voordeel van leasen is dat u niet in een keer een groot bedrag op tafel hoeft te leggen.

Een youngtimer kopen

Start u als zpp'er en vindt u het geen probleem om in een oudere auto te rijden? Dan is de aanschaf van een youngtimer zeker een aantrekkelijke optie. Een youngtimer is een auto ouder dan 15 jaar. De bijtelling die u bij privégebruik betaalt wordt bij youngtimers berekend over de dagwaarde van de auto en niet over de cataloguswaarde, zoals bij nieuwere auto's. Dit scheel aanzienlijk in de kosten. Bovendien kunt u onderhoud en brandstofkosten in de boekhouding zetten.

Fiets van de zaak

Als u voor minimaal 10 procent een fiets zakelijk gebruikt, kunt u deze op de zaak zetten. Met een jaarlijkse afschrijving kunt u de kosten van de aanschaf aftrekken van de winst. Ook mag de btw over de aanschafprijs verrekend worden in de aangifte omzetbelasting.

Sinds 2020 geldt er net als voor de auto van de zaak ook een bijtelling voor de fiets van de zaak. Voor de inkomstenbelasting is dat 7 procent van de adviesprijs van de fiets. U kunt er ook voor kiezen uw privéfiets te gebruiken voor uw werk. In dat geval kunt u 19 cent per zakelijke kilometer opvoeren als bedrijfskosten. In 2023 wordt dat 0.21 cent.

Openbaar vervoer

Als u het openbaar vervoer gebruikt voor uw werk dan kunt u alle kosten hiervoor aftrekken van uw winst. Wel moet u een declaratie-overzicht bijhouden van de gemaakte ritten. Daarvoor moet u een ov-kaart op eigen naam gebruiken, op die manier kan de Belastingdienst nagaan dat u die reis gemaakt hebt. Op OV kaartjes zit negen procent btw, die aftrekbaar is bij de aangifte omzetbelasting.