ZUID-HOLLAND - Gemeente, provincie, regio Holland Rijnland en het hoogheemraadschap hebben een bestuursovereenkomst ondertekend om de bouw van 5500 woningen en de aanleg van een groot natuurgebied in de Gnephoek mogelijk te maken. In de overeenkomst staan afspraken over wonen, verkeer, natuur, recreatie, water en bodem.

De bestuursovereenkomst is nodig om alle afspraken vast te leggen. Bij de bouw van een wijk komt namelijk het nodige kijken. Of het nu gaat over het aantal woningen en de prijs daarvan, hoe om te gaan met bodem, water en natuur en hoe mobiliteit geregeld moet worden. Het College van B&W, het College van Gedeputeerde Staten, het Dagelijkse Bestuur van Holland Rijnland en het college van het hoogheemraadschap zijn dan ook blij met deze stap.

“Met goede afspraken maken we van dit plan een goede wijk”, zegt gedeputeerde Anne Koning. “Juist door onze handtekening onder dat hele pakket afspraken te zetten, weten we zeker dat de Gnephoek een succes wordt. We doen het uiteindelijk voor al die mensen die zo hard een woning zoeken.”

Gnephoek: wonen, natuur en recreatie


De afgelopen jaren is veel te doen geweest over de Gnephoek. Met de overeenkomst die er nu ligt, kunnen er 5500 woningen gebouwd worden en 60 ha. nieuwe natuur gecreëerd. Van de woningen wordt 60% betaalbaar en de helft daarvan is sociale huur. Jolanda Langeveld, dagelijks bestuurder van Holland Rijnland, is trots op de verdeling. “De geplande woningen in de Gnephoek zijn hard nodig voor mensen die een eigen plek zoeken. Bovendien sluit de realisatie van de wijk aan bij de Regionale Realisatieagenda om het aantal afgesproken woningen voor de regio te realiseren.”

Het hoogheemraadschap en de gemeente werken nauw samen bij de ontwikkeling van de Gnephoek. Hoogheemraad Marjon Verkleij noemt het essentieel dat Rijnland vroeg in het proces heeft meegedacht. “Klimaatverandering zorgt voor extreem weer, droogte, wateroverlast, zeespiegelstijging, verzilting en bodemdaling. Dat is precies de reden dat bij grote bouwprojecten rekening moet worden gehouden met het water en de bodem. Vanuit onze kennis zijn we tot randvoorwaarden gekomen waardoor het mogelijk is om in de Gnephoek te bouwen. Het water krijgt de ruimte, de sloten krijgen natuurvriendelijke oevers, er is genoeg berging voor de heftige regenbuien en de dijk wordt verhoogd. Hier staat straks een wijk die klaar is voor de toekomst.”

Vervoer

Een wijk kan niet zonder goed verkeersplan. Het is belangrijk dat direct bij de eerste woningen en voorzieningen de bereikbaarheid goed geregeld is. Provincie en gemeente gaan daarom samen aan de slag om dat te regelen. De bedoeling is dat er voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer aantrekkelijke opties worden geboden, net als voor deelmobiliteit, maar dat er ook ruimte blijft voor privéauto’s.

Start participatie

Wethouder Gerard van As is verheugd over het resultaat. “Dit project is dankzij een goede samenwerking met alle partijen tot stand gekomen. Nu gaan we samen met de betrokken overheden, marktpartijen én omgeving aan de slag. We starten de participatie gelijktijdig met de start van het opstellen van het Masterplan en de start van de procedures. In het op te stellen Masterplan komt te staan wat voor woningen er in de Gnephoek komen, hoe de ontsluiting wordt geregeld en waar natuur ontwikkeld wordt. Gezamenlijk gaan we hier een prachtige wijk van maken.”

Het participatietraject start met een informatiebijeenkomst op 4 november. Iedereen is welkom. Direct betrokkenen ontvangen komende week een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over de gebiedsontwikkeling en informatie waarover en hoe omwonenden kunnen meedoen en -denken. In januari 2025 start de participatie aan de hand van vier thema’s:

  1. Wonen en leefbaarheid

  2. Mobiliteit

  3. Duurzaamheid

  4. Natuur en recreatie.

Belangstellenden kunnen zich voor één of meerdere thema’s nu al aanmelden. Vanaf januari 2025 kunnen belangstellenden ook online meedoen met de participatie via www.gnephoek.com