VLIETVOORDE - Dat Vlietvoorde geen standaard nieuwbouwbuurt wordt, blijkt nu al. Het complete college van de gemeente Leidschendam-Voorburg was gisteren, 16 mei, op de toekomstige bouwplaats om de eerste boom te planten. De eerste van velen, want in het huidige weiland verrijst straks een bos waar de woningen tussen worden gebouwd.
Vlietvoorde is een ontwikkeling van onder meer BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. De wijk komt in de Duivenvoorde-corridor die deels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De woningen zijn straks te gast in het landschap. Een heel bijzonder landschap, want BPD gaat de locatie tussen de Vliet en Veursestraatweg, transformeren tot woongebied met vier verschillende ecologische milieus; Wonen in het bos, Wonen op het landgoed, Wonen aan het water en Wonen tussen het riet. Deze milieus hebben elk een eigen karakter én kwaliteit en trekken daarmee een diversiteit aan mensen, dieren én planten.
In Vlietvoorde komen ongeveer 135 woningen, onderverdeeld in 46 woningen in het Bos, 4 landhuiswoningen op het Landgoed, 12 waterwoningen, 22 appartementen in de Plas en 51 woningen in de Kreek. De energieneutrale woningen worden geïntegreerd in de natuur. De wijk wordt natuurinclusief en klimaatadaptief ontwikkeld en aangelegd.
Eén met de natuur Gebiedsontwikkelaar
Peter Immers reageert op de samenkomst: "Ik ben blij dat de gemeente voorinvesteert om het raamwerk van het Bos aan te leggen, zodat we samen de belofte van wonen in het bos waar kunnen maken. De bomen die geplant worden zijn veel groter dan gebruikelijk. Daarbij hebben de bomen nog zo'n 2,5 jaar de tijd om te groeien, voordat we de eerste woning opleveren. Het landschap is leidend in alles. In deelgebied Bos heeft iedereen een groot privéterras bij de woning, maar de grond eromheen is collectief en wordt via een VvE beheerd en onderhouden. Door natuur natuur te laten zijn heeft iedereen een tuin die nooit lijkt te eindigen. Samen delen en zorgen voor verbindt en zorgt voor bewustwording. Hier ben je één met de natuur."
Verrijking voor iedereen
Als de realisatie van Vlietvoorde een feit is, is Leidschendam een woon- en recreatiegebied rijker. De openbare wandel- en fietspaden die door het gebied worden aangelegd nodigen voorbijgangers uit een kijkje te nemen. Kortom, van deze ontwikkeling genieten bewoners, dieren en passanten. Het voltallige college van Leidschendam-Voorburg bracht een werkbezoek aan de locatie. Met de aanplant van bomen en struiken voor het deelgebied Bos zet de gemeente de toon voor het gehele gebied: recreëren en wonen in een groen afwisselend landschap: "
Planning en betrokken partijen
Het nieuwbouwplan bevindt zich in de ontwerpfase. Zoals het er nu naar uitziet, gaan de eerste woningen eind 2023 in de verkoop. Dan kan de bouw in het najaar van 2024 starten, zodat er in 2025 opgeleverd kan worden. Om de hoge kwaliteit te bereiken die de ontwikkelaar en gemeente voor ogen hebben, zijn MIX Architectuur, Architectuur MAKEN en Stijlgroep betrokken. MIX heeft het ontwerp gemaakt voor Wonen in het Bos en de woningen in deelgebied Wonen aan het Water worden ontworpen door Architectuur Maken. Het glooiende landschappelijke raamwerk is in opdracht van de gemeente gemaakt door Hosper. BPD sluit hierop aan met het landschapsontwerp van Stijlgroep.