Fietsongelukken nemen toe, gevolgen zijn groot
Specialisten in het HMC zien vrijwel dagelijks de gevolgen van fietsongelukken terug op de Spoedeisende Hulp: breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen. Patiënten kunnen nog jarenlang last houden van klachten als overprikkeling, concentratieproblemen en vermoeidheid. Neurochirurg Hugo den Boogert (HMC): "Het aantal fietsongevallen neemt al jaren toe. Ernstig hersenletsel is de belangrijkste oorzaak van overlijden bij fietsers. Een fietshelm kan veel leed voorkomen."
Ook de gemeente Den Haag en De Haagse Hogeschool ondersteunen het initiatief. Anke van Eck, beleidsmedewerker verkeersveiligheid (GDH): "Fietsen houdt ons gezond, sociaal én zelfstandig – een vorm van mobilisatie waar Gemeente Den Haag zich sterk voor maakt. Maar wie fietst, is ook kwetsbaar. Daarom stimuleert de gemeente dit jaar het dragen van de fietshelm, door inwoners de mogelijkheid te bieden met korting een goedgekeurde helm aan te schaffen."
Voorzitter CVB van de Haagse Hogeschool, Elisabeth Minnemann: "Met dit initiatief brengen wij een belangrijk maatschappelijk onderwerp onder de aandacht. Door mee te fietsen, in gesprek te gaan en fietslessen te verzorgen vergroten onze studenten bewustwording over fietsveiligheid zowel bij zichzelf, hun medestudenten en bewoners. Zij hebben daarmee directe impact op hun omgeving.''
Samen voor een veiligere fietsstad
De Helmbrigade – bestaande uit artsen, docenten, onderzoekers en verkeersveiligheidsexperts – fietst op vandaag door Den Haag en stopt op verschillende locaties om fietsers een helm te laten passen op de Helmfittingfiets. Ook kunnen voorbijgangers testen hoe goed hun eigen helm nog is en ontvangen ze praktische tips over veilig fietsen in de stad. Met dit initiatief willen HMC, de Haagse Hogeschool en gemeente Den Haag fietsers bewuster maken van fietsveiligheid, de risico's in het verkeer én het belang van een fietshelm. Want een kleine aanpassing kan een wereld van verschil maken.