DEN HAAG - Dierenambulance Den Haag heeft vorige week na storm Corrie drie zeehonden van het strand gehaald. Eén ervan was aangevallen door een hond en is de volgende dag overleden. Zeehonden hebben rust nodig, zeker als ze uitgeput of gewond zijn. Het besef hiervan moet groeien, vinden de medewerkers van de dierenambulance.
De eerste melding luidt: "Kunnen jullie een gewond zeehondje ophalen dat gebeten is door een hond?” Cherinda Caspers van de Dierenambulance gaat er direct op af. Samen met Kees, zeehondenwachter van Noordwijk, want beiden zijn opgeleid om zeehonden te helpen. Cherinda en Kees treffen een zwaargewonde, jonge grijze zeehond aan. De leeftijd wordt geschat op een week of vier. Behalve gewond is het diertje ook erg verzwakt en duidelijk in shock. Het wordt direct naar A Seal in Stellendam gebracht. Helaas overlijdt de zeehond de volgende dag.
Op 31 januari worden opnieuw twee zeehonden van het strand gehaald, bij Kijkduin en bij Scheveningen. Eén ervan, een uitgemergelde jonge zeehond, verhuist ook direct naar A Seal. De tweede lijkt na een kort onderzoek in orde, maar ligt op een druk strand. De zeehondenwacht Noordwijk zet hem daarom voor ieders veiligheid uit op een rustig strand verder noordwaarts.
Houd afstand voor ieders veiligheid
Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. We zien ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Cherinda Caspers: “Een zeehond op land is ofwel aan het rusten of is ziek of gewond. Hij is op land weerlozer dan in het water. Om veilig te zijn moeten mensen en honden minimaal 25 meter afstand houden en hun hond aanlijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden. Loslopende honden kunnen de het dier aanvallen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”
Gezond of gewond?
Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Hoe meer rust het dier krijgt, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit. Houd afstand, lijn je hond aan en geniet.
Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel de dierenambulance dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren via het nummer 144. Benader het dier niet zelf.