DEN HAAG - De gids 'Eerste hulp bij uithuisplaatsing' is begin deze week officieel overhandigd aan prinses Laurentien. Het is de allereerste gids voor ouders met een kind dat uit huis is geplaatst. Deze gids maakt voor ouders inzichtelijk waar ze tegen aan (kunnen) lopen en biedt alle relevante informatie op één plek. "Deze gids gaat over menselijkheid en dat is waarom we het heel graag aan Laurentien wilden overhandigen," aldus Ingrid Schaap, bestuurder van OPP. Laurentien nam het boek bij haar Number 5 Foundation op persoonlijke titel dankbaar in ontvangst. "De kracht van deze gids is dat het gemaakt is vanuit en samen met ouders die weten wat dit betekent voor hun leven en dat van hun kind. Die echtheid helpt hopelijk heel veel ouders."

De gids, die een initiatief is van de Rotterdamse stichting OPP, is de allereerste gids voor ouders met een kind dat uit huis is geplaatst. Het maakt voor ouders inzichtelijk waar ze tegenaan (kunnen) lopen en biedt alle relevante informatie op één plek. De wegwijzer komt zowel online als in een handzame papieren gids beschikbaar. Doel van de gids is dat zoveel mogelijk (jeugdhulp)organisaties met deze gids aan de slag gaan en het vooral zien als een hulpmiddel om het gesprek aan te gaan met ouders.

Ouders uit de paniekstand


Jeugdbeschermers en hulpverleners geven aan dat er vaak te weinig tijd is om ouders goed te begeleiden. Veel ouders voelen zich onzeker en zitten met allerlei vragen, met name in de eerste periode na de uithuisplaatsing. Dat gevoel van onmacht en paniek wil de stichting veranderen met deze gids. Want als ouders beter geïnformeerd zijn en meer zelfvertrouwen ervaren, zorgt dat voor een betere samenwerking met professionals en dit heeft weer een positief effect op het kind.

Extra bijzonder is dat 'Eerste hulp bij uithuisplaatsing' is ontwikkeld samen met ouders, jongeren en professionals. Iets wat Laurentien prijst. "Het resoneert bij mij dat je dit met elkaar doet. Het gaat erom dat je met elkaar durft te bespreken: hoe organiseren we dit nu eigenlijk op een gelijkwaardige manier?"

Truusje van Zanten is één van de ouders met ervaring die heeft meegeholpen aan de gids. 'Ik viel na de uithuisplaatsing van mijn kinderen in een diep gat. Het heeft me maanden gekost om alle informatie bij elkaar te sprokkelen op internet. Daarom ben ik blij dat deze gids er nu is. Voor veel ouders die nu in deze situatie zitten, zal het helpend zijn.'

Informatie op één centrale plek

De gids is er zowel in een papieren versie als in een online wegwijzer. Ingrid Schaap, bestuurder stichting OPP: 'De online wegwijzer is er gekomen omdat veel ouders die we spraken op onze community, behoefte hadden aan informatie op één centrale plek. Gedurende het hele traject vroegen ouders toch ook om een papieren versie, voor de ouders die nog niet zo digi-vaardig zijn. Deze gids verwijst ook weer naar alle online informatie. Zo houden we de informatie up to date.'

Wegwijzer én vraagbaak

Stichting OPP wil ouders niet alleen helpen met deze gids maar treedt ook op als wegwijzer en vraagbaak in het emotionele proces rondom een uithuisplaatsing. Naast alle online informatie op de website ouderpeil.nl is er ook een community waar ouders gratis vragen kunnen stellen aan ouders met ervaring over uithuisplaatsing.

Oproep aan zorgorganisaties en gemeenten

De stichting doet samen met ouders een oproep aan jeugdzorgorganisaties, jeugdbescherming en gemeenten. Ingrid Schaap: 'Ons doel is dat alle ouders die te maken krijgen met een uithuisplaatsing, goed geïnformeerd zijn en weer zelfvertrouwen krijgen. Dat helpt hulpverleners ook. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk organisaties en gemeenten willen meehelpen door de gids tegen kostprijs aan te vragen en deze gratis beschikbaar te stellen aan ouders.'

Samen kom je verder

De gids is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundige ouders, jongeren en professionals van een groot aantal organisaties, zoals Jeugdstem, het Leger des Heils, Christelijke Hogeschool Ede, iHUB pleegzorg en iHUB expertpanel, Save Jeugdbescherming, De Jeugd-en-Gezinsbeschermers en diverse wijkteams.

Cijfers

In 2022 verbleven in totaal 42.560 kinderen en jongeren tot en met 22 jaar in een vorm van jeugdhulp met verblijf, zoals een gezinshuis, pleeggezin of instelling.

Hoeveel kinderen jaarlijks uit huis geplaatst worden, is bij NJi (Nederlands Jeugdinstituut) niet bekend omdat dit niet exact wordt bijgehouden. Dat komt omdat er naast gedwongen uithuisplaatsingen, ieder jaar ook kinderen vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Over Stichting OPP

Stichting OPP biedt informele hulp aan ouders met een kind met een stoornis of ander gedrag en is opgericht voor en door ouders. Meer dan 80.000 ouders per jaar vinden op ouderpeil.nl relevante informatie die hen een stap verder helpt. In onze community kunnen ouders vragen stellen en tips en advies krijgen van ruim 3000 ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. We slaan een brug tussen ouders en professionals via workshops, het ProLoket, de inzet van buddy's en gezamenlijke projecten die ouders verder helpen. De gids 'Eerste hulp bij uithuisplaatsing' is daar een voorbeeld van. Stichting OPP is een ANBI stichting en heeft geen winstoogmerk.

Organisaties en gemeenten kunnen voor meer informatie over de gids terecht op

https://eerstehulpbijuithuisplaatsing.nl