DEN HAAG - De Oorlogsgravenstichting is gisteren begonnen met de renovatie van het graf van het Amsterdamse oorlogsslachtoffer Henkie Sinkeldam op De Nieuwe Oosterbegraafplaats. Het graf wordt onder andere voorzien van een nieuwe grafsteen. De werkzaamheden aan zijn laatste rustplaats zullen vandaag worden afgerond.
Henkie Sinkeldam werd op 21 juli 1924 geboren in de Nederlandse hoofdstad. Hij overleed op 20- jarige leeftijd in het Duitse Brandenburg. “Mijn vader vertelde hoe hij als jonge jongen de urn van zijn broer na de oorlog in ontvangst nam. Hij wist toen nog niet dat het zijn broer was,” zegt zijn dochter Martine Sinkeldam. “Ik ga heel mijn leven al naar het graf. Mijn opa en oma namen mij altijd mee naar het graf van mijn oom Henkie,” zegt ze verder. Ze waren blij dat het graf op slechts tien minuten afstand van hun huis was en het bleven het dan ook tot hun dood bezoeken. Na hun overlijden werden ze beide bijgezet in het graf van hun zoon. “Ik kom als kleinkind van mijn opa en oma samen met mijn kinderen zeer geregeld bij het graf, zet er kaarsjes en bloemen door het jaar. De plek is mij zeer dierbaar,” sluit Martine af.
Het graf van Henkie Sinkeldam werd halverwege de jaren vijftig door de Oorlogsgravenstichting voorzien van een grafsteen. De Stichting constateerde verschillende gebreken aan de bijna 70 jaar oude steen en ook de beplanting was aan vervanging toe. In overleg met de nabestaanden wordt daarom het graf nu grondig opgeknapt. De grafsteen is vervangen door de karakteristieke witte steen die gekenmerkt worden door de Nederlandse leeuw en te vinden is op Nederlandse oorlogsgraven over de hele wereld. Tegelijkertijd vervangt de familie de steen ter nagedachtenis aan zijn ouders en broer.
Over de Oorlogsgravenstichting
Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. Deze graven bevinden zich in bijna elke gemeente in Nederland. De lokale consuls daar spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.