AMSTERDAM - Juist in de week dat het Nederlands elftal de poulefase van de UEFA Nations League opent tegen België, verschijnt bij Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen (een imprint van Willems Uitgevers) een boek dat het product is van een Nederlands-Belgische samenwerking. ‘Nooit meer Qatar’, een gezamenlijk project van François Colin, Hein Meurs, Teun Meurs en Jurryt van de Vooren. ‘Nooit meer Qatar’ doet een boekje open over de blamage die de FIFA over zichzelf afriep door het WK Voetbal toe te wijzen aan Qatar. Een onthullend boek, met onder meer de meest actuele informatie, dat tot stand kwam in samenwerking met Human Rights Watch.

De verbijstering bij voetballiefhebbers was groot toen Wereldvoetbalbond FIFA op 2 december 2010 de organisatie van het WK 2022 toewees aan Qatar. Het oliestaatje in het Midden-Oosten dat amper 1,4 miljoen inwoners telt. Naar de reden van de uitverkiezing van Qatar boven favorieten als Australië, Japan en de Verenigde Staten die ook in de race waren, was het in eerste instantie slechts raden.

Natuurlijk wordt er in het boek aandacht besteed aan de vele arbeiders die onder uiterstslechte omstandigheden hun werk moesten doen. Tijdens bouwwerkzaamheden in de aanloop naar het WK stierven vele arbeiders, onder meer door gebrekkige of afwezigearbeidswetgeving en veiligheidsvoorschriften. Het exacte aantal doden is niet bekend, omdat Qatar weigert gegevens openbaar te maken die nodig zijn om een beter beeld te krijgen.

Wat betreft de toewijzing is bewezen dat enkele FIFA-bazen geldbedragen ontvingen in ruil voor hun stem. Een veroordeling volgde. Naast deze omkooppraktijken toonde de regering van Qatar zich bereid het astronomische bedrag van meer dan 150 miljard euro te investeren in stadions en de verbetering van vliegvelden, wegen, accommodaties en in een nieuwe metrolijn. Nadat dit alles aan het licht kwam, is er slechts één conclusie mogelijk: het toernooi werd gekocht. En dan hebben we het nog niet eens over de belabberde reputatie van Qatar op het gebied van mensenrechten.

‘Nooit meer Qatar’ bevat ook een overzicht van acties, demonstraties en protesten rondinternationale voetbalevenementen sinds het eerste WK in 1930.François Colin, Hein Meurs, Jurryt van de Vooren, Ton Meurs en Human Rights Watch nodigen invloedrijke voetbal- en clubsupporters ook uit om na te denken over de vraag: Wat als ik de baas zou zijn van de FIFA … en over de ideale voetbalwereld.

De auteurs
François Colin (1948) was rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad, senior writer van De Standaard en columnist voor het weekblad Sport/Voetbalmagazine. Hij is auteur van verschillende voetbalboeken en was sinds 1980 aanwezig op alle grote voetbaltoernooien.

Hein Meurs (1950) is voetbalfanaat en schrijft onder zijn pseudoniem heinscatchup/Mazuro. Hij is de oprichter van het Comité Cancel Qatar 2022. Op Twitter deelt hij alle informatie over dit WK voetbal via @CancelQatar2022.

Jurryt van de Vooren (1969) is sporthistoricus. Hij is eigenaar van Sportgeschiedenis.nl en is gespecialiseerd in de maatschappelijke en politieke geschiedenis van de internationale sport.

Teun Meurs (1980) is actieonderzoeker en voetballiefhebber. Minky Worden (1967) en Jan Kooy (1974) werken voor Human Rights Watch, Minky is GlobalInitiatives Director en expert op het gebied van megasportevenementen & mensenrechten,Jan als Deputy European Media Director.

‘Nooit meer Qatar’ verschijnt op 3 juni van dit jaar, maar is inmiddels, voor € 15,--, te bestellen via Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen (een imprint van Willems Uitgevers): https://boeken.cafe/boek/nooit-meer-qatar-colin-meurs-van-vooren/ ISBN: 9789493242791. Een officiële presentatie/lancering is in voorbereiding. Daarover later meer