SCHIPLUIDEN - Afgelopen donderdag 11 juli is de Equestrum Campus (fase 1) officieel geopend door de Commissaris van de Koning Jaap Smit door symbolisch de sleutel te overhandigen aan burgemeester Midden-Delfland Fenna Noordermeer. In een monumentale boerderij met professioneel renoveerde bijgebouwen in Schipluiden is gestart met de realisatie van een innovatieve business driven campus. Deze hippische campus biedt een platform voor onderwijs, zorg en het bedrijfsleven (fase 2 en 3) en moet in 2025 gereed zijn. Hoewel de realisatie van het totale terrein nog in volle gang is, werd op een feestelijke manier stil gestaan bij de ontwikkeling van Equestrum Campus de afgelopen periode.
Na een korte terugblik werd naar de toekomst gekeken. In een doorkijkje vertelden het onderwijs, onderzoek en de ondernemers over de ontwikkelingen en ambities van de Equestrum Campus, en de betekenis hiervan voor de regio. Met als vergezicht, een campus als (inter)nationaal georiënteerde broedkamer voor innovaties, crossovers, kwalitatief hoogwaardige opleidingen en onderzoek. Jaap Smit, de Commissaris van de Koning, benadrukt het belang van Equestrum: “Het is een inspirerend voorbeeld van ondernemingslust en lef die de hippische sport in onze regio verder brengt en mensen opleidt waar de markt behoefte aan heeft.”
Afgelopen cursusjaar zijn de hippische opleidingen van Lentiz | MBO Maasland per 1 september 2023 verhuisd naar de Equestrum Campus. De Lentiz mbo-studenten Paardensport, Paardenhouderij en Paraveterinair Paard volgen hun onderwijs vanaf de campus samen met de verschillende praktijklocaties. Ook zijn de B&B-kamers en studio’s voor studenten in gebruik genomen.
Rick van Dam, voorzitter Lentiz onderwijsgroep: “We zijn ongelooflijk trots dat we dit met elkaar voor elkaar hebben gekregen. Afgelopen jaar zijn de Hippische opleidingen van Lentiz | MBO Maasland gestart op de campus. We zijn klein begonnen en ontwikkelen samen met het team van Lentiz | MBO Maasland en met de hippische bedrijven uit de regio het mbo-onderwijs steeds verder door. Dit mede door de innovatieve onderzoekstrajecten van de studenten onder begeleiding van onze practor Alain Broft van EquInnoLab.”
Daarnaast wordt het dé ontmoetingsplek die breed wordt gedragen als clubhuis van de hippische sector. Van Mierlo, de ontwikkelaar van de Equestrum Campus: “In de ontwikkeling van dit gebouw hebben we optimaal rekening kunnen houden met de wensen van de toekomstige gebruikers en de mogelijkheden van de bestaande gebouwen. Dit resulteert in multifunctionele ruimtes die voor diverse functies gebruikt kunnen worden, zoals leren, wonen, netwerken en als bedrijfsruimte. In de volgende fases worden deze mogelijkheden alleen maar groter.”
De innovaties op het gebied van paardensport zijn interessant. Alain Broft, onderzoeker en practor van het leercentrum van Equestrum legde uit waarom dit van belang is. “We leiden veelzijdige vakmensen op en willen de sector blijven vernieuwen. Dit vraagt om een andere manier van opleiden. We verbinden onderzoek aan de beroepspraktijk en dat leidt tot creatieve oplossingen en mooie innovaties. Idealiter sluiten we ons onderzoek aan op onderzoek op hbo- en wo-niveau. Dit kan via het practoraat dan weer vertaald worden naar de (beroeps)praktijk en de opleidingen op de campus.”
Naast de ontmoetingsplek van de hippische sector en het onderzoek- en opleidingscentrum krijgt Equestrum ook een functie voor de zorgsector. Diverse medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt gaan er in de toekomst aan de slag.
Jan de Mooij, voorzitter Equestrum: “Ik zie een prachtig toekomstbeeld. Dit is de uitgelezen plek, als hippische hub langs de A4, waar we in de toekomst veel hippische (familie)bedrijven faciliteren. Het is de ontmoetingsplek waarmee we initiatieven verbinden en aanjagen die waarde creëren voor de hippische sector, de maatschappij en (inter)nationaal ondernemerschap over allerlei sectoren heen. Deze Equestrum Campus moet een inspirerend voorbeeld worden binnen en buiten de sector”