ZUID-HOLLAND - Boerenlandvogels, zoals grutto, kievit en tureluur, zijn afhankelijk van agrarische landschappen voor hun voedsel, broedplaatsen en leefgebied. De provincie Zuid-Holland biedt agrarische collectieven en terreinbeherende organisaties de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het verbeteren van het leefgebied van boerenlandvogels. De regeling was opengesteld van 1 juni tot 30 juni 2024. Deze subsidieronde heeft acties en maatregelen opgeleverd, die nodig zijn om de achteruitgang van de boerenlandvogels in Zuid-Holland te stoppen en mogelijk om te buigen naar een toename.

Verleende subsidies

Er is subsidie verleend voor het uitvoeren van diverse inrichtingsmaatregelen, denk daarbij aan vernatting, zoals het verhogen van het waterpeil. Boerenlandvogels zijn afhankelijk van vochtige en natte leefgebieden voor hun voortbestaan.

Ook is subsidie verleend voor het planten van hagen en heggen en maatregelen om broedende weidevogels te beschermen tegen roofdieren op de grond. In totaal konden 7 aanvragen worden gehonoreerd. Op deze manier investeert de provincie €500.000,- in het leefgebied van boerenlandvogels.

Optimaal inrichten gebieden

Een van deze partijen is de Coöperatie Agrarisch Collectief Midden-Delfland. In samenwerking met het collectief, landeigenaren, boeren en de provincie Zuid-Holland worden in de Duifpolder en Groeneveldse polder weidevogelgebieden optimaal ingericht. Daarbij blijft de agrarisch functie in stand. Deze aanvraag omvat vernattingsmaatregelen als hoogwaterpeil en de aanleg van greppelplasdras. Steile oevers worden afgeschuind om de migratie van weidevogelfamilies te bevorderen. Sloten aan de randen van het gebied worden verbreed om inloop van (huis) katten tegen te gaan. Gedempte sloten worden hersteld en percelen beter bereikbaar gemaakt ten behoeve van (mozaïek)beheer.

Mozaïekbeheer is het afwisselend onderhouden van stukken land, bijvoorbeeld door ze op verschillende momenten te maaien en te beweiden. Dit zorgt voor een gevarieerd landschap waar vogels gedurende het broedseizoen genoeg voedsel en veilige plekken kunnen vinden.

De aanvraag van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft als doel de belangrijke weidevogelgebieden in polder de Nesse en polder Vlist-Westzijde in de Krimpenerwaard verder te verbeteren. Dit betekent dat bomen en struiken op drie locaties in de Krimpenerwaard worden teruggezet (intensiever hakhoutbeheer) of lokaal definitief verwijderd. Dat laatste wordt gericht uitgevoerd in de Berkenwoudse boezem, gecombineerd met herstel van hooilandbeheer op de voormalige boezemlanden.

Door een opener landschap, gecombineerd met structuurrijke hooi- en weilanden, vallen weidevogels minder snel ten prooi aan predatie. Immers de weidevogels houden dan goed zicht op de omgeving en uitvalsposten voor soorten als zwarte kraai en buizerd rondom belangrijk weidevogelgebied zijn weggehaald.

Actieplan Boerenlandvogels Zuid-Holland

Deze subsidie komt voort uit het Actieplan Boerenlandvogels Zuid-Holland.
Zuid-Holland is een belangrijke provincie voor met name weidevogels als grutto, kievit en tureluur. De populaties van deze vogelsoorten staan echter onder druk en nemen jaarlijks af. Om het tij te keren hebben acht Zuid-Hollandse partijen, waaronder de provincie Zuid-Holland, het Actieplan Boerenlandvogels 2019 – 2027 opgesteld. Er wordt met elkaar hard gewerkt om de actielijnen uit dit plan uit te voeren met als doel de dalende trend te doorbreken.
Vanuit de genoemde regeling kan subsidie worden aangevraagd voor acties en maatregelen, die hierop aansluiten. De subsidie wordt alleen aan agrarische collectieven en terreinbeherende organisaties verleend.