DEN HAAG - ROSE stories presenteert authentieke en krachtige verhalen van Haagse bewoners op het podium van het Theater aan het Spui.

Een teddybeer die zijn vluchtverhaal van Griekenland naar Nederland deelt. Een AZC bewoner die koste wat het kost een jongen met een lekke band helpt en een man die een bijzonder noodlot tussen hem en zijn nieuwe 90 jarige Nederlandse vriend deelt. Een kleine greep uit de verhalen die tijdens storytelling workshops van ROSE academy zijn gedeeld en op 29 april door de Iraanse regisseur Arvand Dashtaray vertaald worden naar een avondvullende theatervoorstelling.

ROSE academy start na een succesvolle piloteditie met vrouwen uit de Schilderswijk nu de verhalenreeks van Haagse bewoners met een migratie achtergrond. Een programma waarin een eerste kennismaking met de kunstvorm storytelling onder leiding van theatermaker en comedian Soula Notos resulteert in een theatervoorstelling.

Haagse Partners

In dit project heeft Rose Academy samengewerkt met Haagse organisaties die zich community-based inzetten voor nieuwkomers, two-way integratie en emancipatie. Dankzij deze samenwerkingen hebben we op een laagdrempelige manier workshops kunnen aanbieden in een veilige omgeving en met bekende gezichten. Wij danken hiervoor onze partners Pitztop, Justice & Peace, Avrasya, Stichting de Vrolijkheid, AZC Rijswijk voor hun vertrouwen in onze methodiek en hun enthousiasme.

Over ROSE

ROSE academy, onderdeel van productiecollectief ROSE stories, gelooft altijd in de kracht van het verhaal. Iedereen heeft een verhaal dat het verdient om gehoord te worden. Zo is naast de vele andere talentontwikkelingsprogramma's het project Verhalenhuis ontstaan. Een plek waar mensen op een laagdrempelige manier de kans krijgen om de basis van storytelling onder de knie te krijgen.

Storytelling is een manier om zelfbeschikking over je eigen verhalen en de presentatie hiervan te hebben en laat zien dat theater een krachtig middel is voor zelfexpressie en vergroten van zelfregie. Deze verhalen fungeren enerzijds als spiegels, door herkenning te bieden en anderzijds als ramen, door bij te dragen aan meer complete beeldvorming van deze doelgroep en anderen te laten reflecteren.

Podcast

Rondom de theatervoorstelling zullen er ook podcast opname te beluisteren zijn op het ROSE stories podcast kanaal. De verhalen van de Schilderswijk zijn hier al te beluisteren.

Oproep nieuwe editie

Vanaf mei 2023 starten we met een nieuwe reeks en kunnen groepen en individuen zich aanmelden om mee te doen. Mail voor meer informatie naar marene@rosestories.nl

Verhalenhuis wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag en Fonds voor Cultuurparticipatie.