DEN HAAG - Op vrijdag 27 september a.s. reikt wethouder Voortman van gemeente Utrecht de prijzen uit voor drie Gouden Prokkels. Dit zijn prijzen die worden uitgereikt aan de mooiste initiatieven waarbij ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

In Nederland gaan steeds meer geluiden op voor een inclusievere samenleving. Ook voor mensen met een lichte of zware verstandelijke beperking, één miljoen inwoners in totaal, is er nog veel te verbeteren. Om die inclusie te bevorderen zet stichting Prokkel zich het hele jaar in. De twee bekendste activiteiten van de organisatie zijn de campagne ‘Inclusieve Stembureaus’ in maart en de landelijke Prokkelweek in juni.

Dit jaar zijn initiatieven genomineerd in drie categorieën:

Categorie 1:

beeldvorming en media. Op welke manier komen mensen met een verstandelijke beperking in beeld in de media en wat vinden zij hier zelf van? Wat is hun mening en hoe kunnen mediabedrijven daar iets mee doen? Door met elkaar in gesprek te gaan komen ze erachter. Genomineerden zijn HUMAN-VPRO, KRO-NCRV, Nationaal Holocaustmuseum Amsterdam, NTR en Omroep MAX.

Categorie 2:

beleid en overheid. Hoe kunnen overheden en andere organisaties op een duidelijke manier informatie overbrengen naar mensen met een verstandelijke beperking? Hoe kunnen zij beter beleid maken? Tijdens deze Prokkels ontmoeten beleidsmakers en mensen met een verstandelijke beperking elkaar en wisselen hierover van gedachten. Genomineerden zijn Ministerie van VWS, de Wmo-Klankbordgroep en gemeenteraadsleden van gemeente Molenlanden, Gemeente Westerveld, SSC-ICT & ProDemos en UWV Nijmegen.

Categorie 3:

beleven en ontmoeten. In de Prokkelweek van 2024 vonden overal in het land betekenisvolle ontmoetingen plaats. Van Prokkelstages tot workshops, van Prokkelmarkten tot high tea’s. Kortom, overal in het land hebben mensen met en zonder beperking elkaar in de Prokkelweek ontmoet en elkaar beter leren kennen. Genomineerden zijn de Bernardusschool Den Haag, S&L Zorg (Roosendaal/Bergen op Zoom), Jeroen Bosch Ziekenhuis, GOL Lelystad en De Trans & Baalderborg Groep in Emmerhout.

De jury en uitreiking

De jury bestaat uit mensen die allemaal deskundig zijn op het gebied van inclusie. De voorzitter van de jury is Guusje ter Horst. De prijsuitreiking vindt plaats op 27 september, bij verzekeraar a.s.r in Utrecht. De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 17.30 uur. Rond 16:30 uur reikt wethouder Voortman de prijzen uit.