DEN-HAAG - In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Jaarlijks zijn nog steeds ouderen, volwassenen en kinderen slachtoffer van geweld in relaties. Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben grote medische, sociale en psychische gevolgen en leiden vaak tot langdurige beschadiging. Om dat te beperken en te voorkomen, is meer nodig op het gebied van preventie. In het kader van Orange The World, lanceert Stichting Yasmin de leerlijn ‘Vrouw en veiligheid’.
VROUW EN VEILIGHEID
Ook in de gemeente Den Haag is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Met het project Vrouw en Veiligheid heeft Stichting Yasmin als doel binnen twee jaar meer bewustzijn te creëren over geweld in relaties bij 960 Haagse vrouwen. Iedere vrouw krijgt na een persoonlijk gesprek een ontwikkelplan op maat en 1 op 1 begeleiding. Dit geeft haar de mogelijkheid om in haar eigen tempo doelen te stellen, zich verder te ontplooien en talenten te ontwikkelen. Stichting Yasmin vormt een veilige omgeving, biedt een luisterend oor en stimuleert vrouwen het beste in zichzelf naar boven te halen.
“Al vanaf jongs af aan kreeg ik mee dat het belangrijk is om zelfstandig te kunnen zijn.” zegt Vandana Bepat, vrijwilliger en coach in het project. ”Door in jezelf te geloven sta je sterker in je schoenen en hoef je niet afhankelijk te zijn van anderen. Ik weet uit ervaring hoe het is om in een relatie te zitten waar sprake is van geweld en wat voor impact het kan hebben op je leven. Daarom zet ik mij graag in als coach voor de leerlijn Vrouw en Veiligheid.”
TRAINING ‘VEILIG’
Een onderdeel van de leerlijn is de training 'Veilig'. Tijdens deze training worden vrouwen geholpen om positiever naar zichzelf te kijken met als doel hun zelfvertrouwen te vergroten. De training duurt zes weken en start op 13 januari 2021. Vrouwen leren om onveilige situaties te herkennen, voor zichzelf op te komen en grenzen aan te geven. Stichting Yasmin helpt hen daarbij. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke weerbaarheid, waarbij vrouwen zichzelf of hun kinderen beschermen door middel van verandering in houding en stemgebruik. Maar ook op het gebied van emotionele, sociale en mentale weerbaarheid.
“We zien dat er veel belangstelling is voor onze verschillende activiteiten”, aldus Bertha Suasnabar, projectmedewerker van Stichting Yasmin. “De gevolgen binnen een gezin zijn groot niet alleen voor de vrouw die direct slachtoffer is. Opgroeien in een gezin waar sprake is van mishandeling heeft invloed op de manier waarop kinderen zelf later intieme relaties aangaan en op hun kans om binnen die relaties dader of slachtoffer te worden van geweld”.
MEET TO CHANGE
Meet to Change tafelgesprekken zijn een onderdeel van de leerlijn vrouw en veiligheid. Het zijn vrijblijvende, wekelijkse bijeenkomsten tussen lotgenoten en experts van Stichting Yasmin. Tijdens deze gesprekken, wisselen vrouwen onderling ervaringen en oplossingen uit met betrekking tot preventie van huiselijk geweld. Vrouwen worden hierdoor bewuster van de risico’s en gevolgen van geweld, op zichzelf en op hun kinderen. Alle bijeenkomsten zijn gratis, los van elkaar te volgen en beschikbaar voor vrouwen vanaf 18 jaar.
MEER INFORMATIE
Wil je weten wat Yasmin voor jou kan betekenen? Of wil je je aanmelden voor één van de activiteiten? Neem een kijkje op https://stichtingyasmin.nl/agenda. Of stuur een e-mail naar aanmelden@stichtingyasmin.nl. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met onze coaches via 070 - 363 15 38. Via Facebook, Instagram en de nieuwsbrief ben jij als eerste op de hoogte van het nieuwe cursusaanbod.
Let op: in verband met de aangescherpte coronamaatregelen, biedt Stichting Yasmin momenteel plek voor een beperkt aantal vrouwen per bijeenkomst.
ORANGE THE WORLD Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu harder nodig dan ooit. Vorig jaar deden in Nederland meer dan 150 gemeenten en 8 provincies mee, door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object uit te lichten, en waren er vele berichten in nationale, lokale en regionale pers. Daarmee bieden zij een belangrijke bijdrage aan het bespreekbaar maken van het thema geweld tegen vrouwen; als we het taboe wegnemen kunnen meer slachtoffers hulp vragen, en krijgen.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Fonds 1818, VSB Fonds en Gemeente Den Haag.