De actie vond plaats in het kader van de 'challenge' die elke collegelid gedurende zijn of haar bestuursjaar aangaat: een persoonlijke bijdrage leveren aan een mooiere samenleving. Deze challenge past in de maatschappelijke missie van Madurodam om kinderen te stimuleren en motiveren om samen iets te doen voor de ander en zo de Nederlandse samenleving met elkaar mooier te maken. Voor Hannah en Jet stond vast dat zij actief wilden bijdragen aan een schoner Nederland, omdat er in ons land veel afval op straat en in de natuur terechtkomt met een negatieve impact op planten en dieren.
Hannah: "Wij vinden het erg belangrijk dat het zwerfafval probleem wordt opgelost, want zoals het nu gaat kan het echt niet langer. Alleen, wij kunnen natuurlijk niet met z'n tweeën al het zwerfafval in Nederland gaan opruimen. Vandaar het idee van de documentaire: door die breed te verspreiden willen we mensen in Nederland ertoe aanzetten om dit zelf te gaan doen. Met onze documentaire hopen wij mensen te inspireren echt iets te gaan doen, en door zelf al met andere kinderen op te gaan ruimen willen wij alvast een goed voorbeeld geven over hoe wij met z'n allen deze kwestie kunnen oplossen."
Invloed op schonere omgeving
In de documentaire 'Ruim je rotzooi op' staan de negatieve effecten van zwerfafval centraal, waarbij Hannah en Jet onder meer in gesprek gaan met een vertegenwoordiger van Youth for Climate en twee duinwachters van Dunea. Jet: "Het is verschrikkelijk om beelden te zien van de hoeveelheden afval op straat, en wat voor een effecten dat heeft op dieren en de natuur. Het feit dat mensen iets niet even kunnen vasthouden totdat er ergens een prullenbak staat, is moeilijk voor te stellen."
Aan de zwerfafval-opruimmiddag – die plaatsvond aan de vooravond van Wereldmilieudag op 5 juni - is tevens een wedstrijd gekoppeld: de groep die het meeste afval opruimt (in kilo's gewogen) krijg een prijs. Hannah: "We doen dit met kinderen omdat zij de toekomst zijn, zij zijn op dit moment degene die andere kunnen inspireren. Het is een geslaagde dag als deze kinderen merken dat ze iets goeds hebben gedaan en zien dat zij ook invloed hebben op een schonere omgeving."
Madurodam heeft sinds 1952 een college van burgemeester en wethouders. Het college bestaat uit tien leden: een burgemeester, een locoburgemeester en acht wethouders. Allen zijn leerlingen uit 4 of 5 vwo van verschillende middelbare scholen uit Den Haag en omgeving. Het college van B&W vertegenwoordigt Madurodam tijdens één schooljaar en doet hiermee op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op. De collegeleden hebben een aantal verantwoordelijkheden waarmee ze mede invulling geven aan de maatschappelijke doelstelling van Madurodam.