Opening en finales
Het toernooi begint op dinsdagavond 22 april met een spectaculaire openingsceremonie en de wedstrijd Nederland - Zweden. Van woensdag tot en met vrijdag vinden de poulewedstrijden plaats, gevolgd door de tussenronde op zaterdag. Op zondag 27 april worden de finales gespeeld en wordt de Europees kampioen gekroond.
De mooiste sport waar je nog nooit van hebt gehoord
Rolstoelrugby, ook bekend als 'murderball', is een unieke Paralympische sport voor atleten met beperkingen aan armen en benen. De sport combineert elementen van rugby, basketbal en ijshockey, en biedt een spectaculaire mix van fysieke confrontaties, snelheid en tactiek. Acht van Europa's beste teams - Nederland, Zweden, Groot-Brittannië, Polen, Denemarken, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk - strijden in Den Haag om het eremetaal. Volgens Reda Haouam, speler van het Nederlandse team, is rolstoelrugby "de mooiste sport waar je nog nooit van hebt gehoord".
Martin van Hinte, bondscoach van TeamNL, beaamt dit: "Mijn Amerikaanse collega grapte laatst dat in onze sport mensen met een beperking proberen andere mensen met een beperking een handicap te bezorgen. Hoewel dit overdreven is, gaat het er soms keihard aan toe. Alles draait om tactiek en scherpte, en spektakel is gegarandeerd!"
Internationale allure en lokale trots
Sportwethouder Hilbert Bredemeijer is trots dat Den Haag een parasport evenement met internationale allure mag hosten. “Het EK Rolstoelrugby wordt een fantastisch sporttoernooi in de Sportcampus Zuiderpark, met spannende en spectaculaire wedstrijden van topniveau. Het wordt een sportief feest voor en met de hele stad, waarbij we laten zien dat sport voor iedereen is, met of zonder beperking. Dit toernooi is een toonbeeld van inclusieve sport waarop Den Haag verder gaat bouwen, onder andere door een lokaal rolstoelrugbyteam op te richten. Een oproep aan alle sportliefhebbers: kom langs op de Sportcampus voor een wedstrijd of doe mee met de vele toffe side events.”
Maatschappelijke impact
De maatschappelijke side events zijn een belangrijk onderdeel van dit evenement. Willem Gallé, projectleider van het EK Rolstoelrugby namens organisator Team TOC, benadrukt: "Wij willen impact maken met unieke sporten. Dat doen we ditmaal met het EK Rolstoelrugby. We brengen absolute topsport naar Den Haag, en dankzij de betrokkenheid van de gemeente en overige partners staan er ook vele maatschappelijke activaties op het programma. Zo creëren we gezamenlijk blijvende vooruitgang op het gebied van inclusiviteit. Er is onder andere een blindentribune voor sportfans met een visuele beperking en er worden verschillende clinics georganiseerd. Tijdens het toernooi worden multisportdagen gehouden voor mensen met een spierziekte of een visuele beperking en op 19 april zijn er pop-up veldjes in het centrum van Den Haag. Zo brengen we de sport naar de mensen toe zodat iedereen kan ervaren hoe het is om te sporten in een rolstoel!"